Twintig jaar na haar dood is haar naam nooit ver van de lippen van haar landgenoten.

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Elizabeth, The Queen Mum, op 101-jarige overleed in de Royal Lodge in Windsor.

De oorspronkelijke koningin Elizabeth (de huidige Elizabeth II is haar dochter) werd geboren in een adellijke familie. Prins Albert, door familie vaak Bertie genoemd, viel als een blok voor haar en in 1923 trouwden de twee. Omdat Bertie de tweede zoon van koning George V en koningin Mary was, zouden hij en Elizabeth geen koning en koningin worden.

Op haar zevende, een schaarse jeugdfoto voor die tijd

Article continues after the ad

Plotsklaps koningin

Het pakte anders uit. In 1936 werden ze tóch een koningspaar toen zijn oudere broer Edward VIII de troon opgaf voor zijn grote liefde Wallis Simpson. Ineens veranderde alles in het leven van Elizabeth, Bertie en hun twee dochters. Hun levens kwamen in 1952 opnieuw op zijn kop te staan toen Bertie overleed en dochter Elizabeth op haar 25e plotsklaps de nieuwe koningin werd.

Bij de coronation van man Bertie: en dan ben je ineens een koningin

In vol ornaat in 1964

Winston Churchill wist haar te verleiden

Daarna nam haar moeder de naam 'The Queen Mother' aan om verwarring te voorkomen, al werd ze liefhebbend vaak The Queen Mum genoemd. Ze stond bekend om haar gevoel voor humor, haar vrolijkheid en haar gevatheid. Ze trok zich aanvankelijk terug in Schotland na de dood van haar man, maar liet zich door premier Winston Churchill tóch weer verleiden tot het oppakken van publieke taken, iets wat ze tot een paar maanden voor haar dood bleef doen.

Bij haar geliefde Castle Mey mét corgi (ook de lievelingshond van haar dochter Elizabeth II)

Populariteit

Ze was betrokken bij meer dan 300 organisaties en was eigenhandig verantwoordelijk voor de stabiele populariteit van het Britse koningshuis. Begin 2002 sloeg het noodlot toe. Elizabeth had haar bekken gebroken na een val en verloor in februari dochter Margaret. Ze was nog wel bij de begrafenis, maar werd uit de buurt van fotografen gehouden, naar verluidt omdat ze niet gekiekt wilde worden in een rolstoel.

Bij de Royal Lodge in Windsor in 1954

Uiteindelijk keerde ze terug naar de Royal Lodge, waar ze op 30 maart 2002 in haar slaap overleed met dochter Elizabeth aan haar zijde. Ze was met 101 jaar en 238 dagen de langst levende Britse royal ooit, al ging haar schoonzus prinses Alice daar anderhalf jaar later nog overheen met 102 jaar.

De gelijkenis tussen moeder en dochter was altijd duidelijk te zien...

...en dat veranderde met de jaren bepaald niet

Tijdens de viering van haar 90e verjaardag. Uiteindelijk zou ze op haar 101e overlijden

Meer dan een miljoen mensen

Voor de begrafenis van de Queen Mum in Londen rukten meer dan een miljoen mensen uit langs de route van Westminster Abbey naar St. George's Chapel op Windsor, waar ze uiteindelijk begraven werd.

Er zal vandaag in menig Brits huishouden (en ver buiten het koninkrijk) even aan deze bijzondere koningin gedacht worden.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in