Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De Amerikaanse hertogin: The Movie

Nee, het gaat niet over hertogin Meghan! De hertogin van Sussex mag dan met man en kind aan een nieuw leven in Los Angeles zijn begonnen, het verhaal van die ándere Amerikaanse hertogin die het Britse koningshuis in rep en roer bracht wordt binnenkort verfilmd. Van 'The American Duchess: The Real...

De Amerikaanse hertogin: The Movie

Nee, het gaat niet over hertogin Meghan!

De hertogin van Sussex mag dan met man en kind aan een nieuw leven in Los Angeles zijn begonnen, het verhaal van die ándere Amerikaanse hertogin die het Britse koningshuis in rep en roer bracht wordt binnenkort verfilmd.

Van 'The American Duchess: The Real Wallis Simpson', de biografie die Anna Pasternak schreef, wordt een film gemaakt. "Nu onze Amerikaanse hertogin Meghan terug is verhuisd naar Hollywood, kon de timing niet beter zijn om het verhaal te vertellen van de eerste Amerikaanse hertogin," zegt Pasternak. "Beiden zouden ervan kunnen getuigen dat het leven van vrouwen die in de Britse koninklijke familie trouwen altijd moeilijk is geweest."

Wallis (1896-1986, charismatisch, slim én ambitieus) was de tweemaal gescheiden Amerikaanse socialite waaraan Edward, de toenmalige prins van Wales. zijn hart verloor.

Zijn wens om met haar te trouwen leverde een constitutionele crisis op, Edward – inmiddels koning – gaf in december 1936 de troon op 'voor de vrouw waar ik van hou.' Zijn broer nam het stokje over, diens dochter – ene Elizabeth -  is hierdoor op de troon gekomen.

Wallis bleef ook na haar huwelijk een controversiële figuur, met name omdat ze er dubieuze sympathieën op nahield. 

Hoe sprookjesachtig het ook lijkt dat een man een heel koninkrijk voor je opgeeft, het was niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Wallis. Voor hun huwelijk was ze een van de meest gehate vrouwen in Engeland.

Daarna zat ze vast aan een man die ze eigenlijk een beetje saai vond, want je kunt moeilijk een prins opzeggen die volk en vaderland voor je heeft verlaten. Laten we het erop houden dat ze de verveling doorbrak met hier en daar een affaire, afgaand op vele geruchten.

Wallis en Edward leefden verder als socialites in de marge van de aristocratie, onder de haastig gecreëerde titel hertogin en hertog van Windsor. Het grootste deel van de tijd brachten ze door in Neuilly bij Parijs en in hun buitenhuis aan de Rivièra.

Het was een vrij roemloos bestaan voor een vrouw wiens legendarische liefdesleven nogal wat tragische trekjes had. Zoals ze zelf zei: "Je hebt geen idee hoe moeilijk het is om een grootste romance tot het einde uit te leven."

Edward stierf in 1972 aan keelkanker, Wallis bracht haar laatst jaren broos en dementerend door, vanaf 1980 als eenzame bedpatiënt. Haar verzorging werd betaald uit een toelage die in het testament van haar man was bepaald en uit het geld dat de Queen haar jaarlijks schonk. Ze is bijgezet bij haar man op de koninklijke begraafplaats bij Windsor Castle.

Kortom, stof genoeg voor een boeiende film, over een gecompliceerde, veelbesproken vrouw die haar hand overspeelde. Hmm.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in