The Iron Lady maakt haar opwachting in het vierde seizoen.

Momenteel is het vierde seizoen van The Crown in productie en is de serie stevig in de jaren tachtig beland. Dat betekent dat niet alleen prinses Diana haar opwachting maakt bij de Windsors, maar ook dat de Queen te maken krijgt met een nieuwe, legendarische premier: Margaret Thatcher.

En die wordt gespeeld door Gillian Anderson, bekend van The X-Files, American Gods, Sex Education en Bleak House. "Ik kijk er enorm naar uit om deel uit te gaan maken van de cast en crew van The Crown," zegt ze, nu het officieel is. "En om de kans te krijgen zo'n gecompliceerde en controversiële vrouw neer te zetten."

Article continues after the ad

Gillian lijkt geweldig gecast voor de rol van de premier.

Koningin Elizabeth en Margaret Thatcher hadden in het begin bepaald geen klik. Volgens de perssecretaris van de Queen vond die de politieke koers van haar premier 'sociaal ongepast' en Margaret was extreem punctueel en respectvol in haar omgang met Elizabeth die en petit comité graag iets lossere contacten onderhoud. 

Toen de Conservatieve Partij Thatcher uiteindelijk als een baksteen liet vallen, was het contact tussen de dames echter aanzienlijk verbeterd: Elizabeth was geschokt over de manier waarop Margaret was afgedankt...

...en benoemde haar bliksemsnel tot Lady in the Order of the Garter, de hoogste ridderorde van Engeland, zodat Thatcher toch enig aanzien behield.  

Foto's © ANP / Gillian Anderson 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in