Dus dáárom liet ze het nooit lang groeien.

Vanaf het moment dat Diana in 1980 in beeld kwam als de potentiële nieuwe prinses van Wales, was haar kapsel een rage onder fans. Wat best bijzonder was, want 'de geveerde paddenstoel' zoals de coupe wel werd gedoopt, was helemaal niet zo prinsessenachtig. Emma Corrin, die Diana speelt in het huidige seizoen van The Crown, vergeleek de look al 'met die van George Michael in Wham!'. 

Article continues after the ad

Feit is dat Diana ook in de jaren tachtig al opviel met het kapsel, omdat het niet uit lang, getoupeerd Big Hair bestond, zoals de dames van bijvoorbeeld Dynasty het droegen. Het was bovendien niet buitengewoon trendy, niet fashionable en niet opvallend. En dat gold destijds ook voor Diana, die als Sloane Ranger (een geuzennaam voor welgestelde meisjes die winkelden op Sloane Square) door het leven ging.

Sloane Rangers gaan voor klassiek en conservatief: plooirokken, (wijn)rode vestjes, opstaande kraagjes, Barbour jassen. Geen glamour, geen fashion, degelijke, een beetje ouwelijke countrylooks, dat werk. Door Diana - ze was hier negentien -  werd de look een tijdje mateloos populair, samen met haar kapsel. Zou ze niet met de kroonprins zijn getrouwd, maar met een simpele aristocraat, zoals de meeste Sloanies, dan zou ze het vermoedelijk lang hebben laten groeien en met een fluwelen haarband zijn gaan dragen.

Veel langer dan dit is het nooit geworden, als prinses gebruikte Diana – van zichzelf nogal verlegen – hooguit haar zware pony / lok in lange lagen om zich een beetje achter te verschuilen.

Ze wist dat haar look haar grote kracht was en haar wereldwijd onmiddellijk herkenbaar maakte en peinsde er niet over het echt lang te laten groeien. Zich bewust van het feit dat de mensen 'prinses Diana' wilden zien, gaf ze hen die look, geheel in de stijl van de Queen, die ook sinds de jaren vijftig al hetzelfde kapsel heeft.

 In de jaren tachtig werd de coupe minder zacht en meer een soort helm om zich mee te wapenen in haar ongelukkige huwelijk…

… en in 1991, toen haar huwelijk geen schijn van kans meer had, liet ze het door haar kapper Sam McKnight korter knippen. Het gaf haar een nieuwe, meer casual look, alsof er een last van haar schouders was gevallen.

Foto's (c) Brunopress. PA Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in