Elke werkdag kijken we (spoilervrij!) naar één aspect uit een aflevering van het nieuwe seizoen van The Crown. Vandaag aflevering 4: de geheime documentaire die van de queen het levenslicht niet meer mag zien.

Het idee was helder: prins Philip, altijd de vernieuwende royal (hij was óók degene die pleitte voor een televisie-uitzending rondom de kroning van zijn vrouw) wilde 'het volk' een inkijkje geven in het reilen en zeilen van Buckingham Palace. Dat zou het imago van het koningshuis helpen. Dus werd de BBC uitgenodigd om de familie in 1969 een tijdje te volgen.

110 minuten in het wild

Als ware realitysterren werden ze gefilmd: thuis in Buckingham Palace, bij hun buitenverblijf Balmoral, televisiekijkend, samen met de kinderen op pad voor een ijsje, studerend en waterskiënd (Charles). Und so weiter. En dat een lieve 110 minuten lang.

Article continues after the ad

Geen wonder dus dat de Britten massaal klaar zaten voor de eerste uitzending, op 21 juni 1969, en de twee herhalingen de week erna. Bijna veertig miljoen mensen (driekwart van heel Groot-Brittannië) keken mee. Later kwam de film ook in Australië en Amerika op de buis. En in 1972, toen de koningin twintig jaar op de troon zat was er een herhaling. Dat is ook direct de allerlaatste keer dat het publiek The Royal Family heeft kunnen bewonderen.

Mysterie

Want de reacties waren... gemengd. De weelde waarin de familie leefde viel niet bepaald in goede aarde. Ook vanuit de kant van het paleis werd er getwijfeld over wat de documentaire nou echt bewerkstelligde — moest de familie niet een zeker mysterie behouden?

De queen twijfelde er een tijd over, maar hakte in 1972 de knoop door: The Royal Family mocht nooit weer worden uitgezonden. Zij heeft het copyright op de film, en verbande het werk naar de koninklijke archieven. Op een paar kleine fragmenten op YouTube na (je vindt ze in dit verhaal) is de documentaire een heel slecht bewaard geheim geworden. Een geheim dat heel veel Britten ooit gewoon gezien hebben.

Tegenwoordig is het erg lastig om de hele docu nog onder ogen te krijgen. Mocht je het willen dan zul je eerst aan de slag moeten als researcher of geschiedkundige. Dien je schriftelijke toestemming te krijgen van Buckingham Palace. En moet je zelf naar Londen om 'm bij de BBC te kijken.

De queen zal het je niet in dank afnemen, maar getriggerd zijn we natuurlijk wél...

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in