Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Charles III kennen we, maar wie waren Charles I en II eigenlijk?

Naar deze koningen is de nieuwe Britse koning genoemd. Vernoemen is een dingetje onder royals: de naamgever hoopt toch stiekem dat de baby iets zal meekrijgen van de legendarische voorouder met dezelfde naam. Zoals de naam van koning Charles III al doet vermoeden, heeft hij twee illustere voorgan...

Charles III kennen we, maar wie waren Charles I en II eigenlijk?

Naar deze koningen is de nieuwe Britse koning genoemd.

Vernoemen is een dingetje onder royals: de naamgever hoopt toch stiekem dat de baby iets zal meekrijgen van de legendarische voorouder met dezelfde naam.

Zoals de naam van koning Charles III al doet vermoeden, heeft hij twee illustere voorgangers.

Charles I (1600-1649) behoorde tot het Huis Stuart en was koning in een tijd dat die nog absolute macht hadden, iets waar het parlement zich steeds meer tegen ging verzetten. Hij legde willekeurig belastingen op, liet tegenstanders arresteren en ontbond lukraak het parlement omdat het wetten wilde invoeren die hem niet bevielen. Het leidde tot tirannie, een burgeroorlog en uiteindelijk zijn dood: Charles I is de enige Britse vorst die ooit is afgezet en onthoofd.

Na Charles I nam militair Oliver Cromwell (1599-1658) de macht over en was Engeland geen monarchie meer. Het bleek geen oplossing voor de problemen: ook Cromwell vond democratische principes zwaar overschat en zijn puriteinse levenshouding maakte het er in het land niet gezelliger of vrediger op. Alsof hij zelf een koning was, werd hij opgevolgd door zijn zoon Robert Cromwell die ook niet in staat was het land te verenigingen. Uiteindelijk greep het leger in en herstelde de monarchie, door Charles II (de zoon van Charles I) uit ballingschap te halen en als koning te installeren.

Of Charles II (1639-1685) een groot staatsman was, daar zijn de meningen over verdeeld. Hij had vele minnaressen, was spilziek en stiekem meer geïnteresseerd in spannende wetenschappelijke uitvindingen als de eerste sterrenkijkers dan in het inrichten van een constitutionele monarchie.

Toch wordt er met genegenheid op hem teruggekeken: er mocht na de zure puriteinse jaren weer gedanst worden, hij was sportief en hield van satire (ook als het over hemzelf ging), cultuur beleefde een opleving en acteurs en kunstenaars kregen ongekende vrijheid van meningsuiting.

Hij was niet alleen dol op vrouwen, maar ook op de hondjes die zijn naam zouden gaan dragen: King Charles Spaniëls.

Voor wie een gedramatiseerde impressie van zijn leven wil, tippen we Rufus Sewell als een weergaloze Charles II in The Power and The Passion. Maar om nu te zeggen dat I en II veel heilzame inspiratie te bieden hebben? Charles III kan maar beter zijn eigen koers varen, binnen de constitutionele monarchie.  

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in