Lekker lockdown-gluren in de paleizen.

'I have to be seen to be believed,' zei de Queen ooit. En die boodschap nemen haar college-royals ter harte, nu ook zij gedwongen zijn om veel thuis te werken.

De Oranjes waren een van de eersten die hun werkkamers deelden met volk en vaderland, de rest volgt grif. Voordeel van al die videogesprekken is wel dat we even heerlijk kunnen meekijken in al die paleiselijke kantoren, werkkamers en keukens.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily) op

Jawel, keukens. Sophie, gravin van Wessex, praatte vanuit haar keuken in Bagshot Park met een van haar goede doelen. Op de  achtergrond theeserviesjes en een old school telefoon met snoer en knoppen. 

Ook leuk: Sophie's echtgenoot prins Edward heeft gewoon een witte doos van IKEA in de kast staan: zo lekker gewoon gebleven! 

Ook Camilla, hertogin van Cornwall, belt nog met een redelijk vintage toestel vanuit Birkhall in Schotland, waar kroonprins Charles en zij genoeglijk zitten te zelfisoleren. En elk baasje zal beamen dat een hond zo'n belletje een uitstekende gelegenheid vindt om geaaid te worden: je hebt tenslotte nog een hand over. Op de achtergrond een foto van Camilla met dochter Laura op haar trouwdag.

Eerder sprak ze ook al vanuit haar kantoor in Birkhall: vooral de mok is fascinerend.

Hier een wat breder plaatje: ze lijkt ons een gezellige rommelkont. 

Ook het home decor van echtgenoot Charles is... eclectisch, maar ere wie ere toekomt: hij weet dat je bij een videochat de laptop wat hoger moet zetten om inkijken in de royal neusgaten te voorkomen. En het is best leuk dat hij niet onmiddellijk een standaard heeft gekocht, maar het met een doos en boeken doet. 

In de Royal Lodge - prins Andrew houdt zich wijselijk uit het zicht - leest Sarah, hertogin van York verhaaltjes voor aan kinderen, gewapend met passende rekwisieten. 

En prinses Camilla van Bourbon-Twee Siciliën zit goed in het rood en de koperen kunstwerkjes, zo te zien. Vooral de indoor zonnewijzer is... interessant. 

In België laat koning Filip niet heel veel van zijn kantoor zien, maar qua scherm zit hij er riant bij...

...en ook koningin Mathilde schuift wel eens aan, allebei zoet met een boekje voor aantekeningen.

Maar toch: een home movie van een van de kinderen is welkom voor een persoonlijke touch: prinses Eleonore kan dat vast wel even regelen.

Prins William getuigde van een heerlijk gevoel voor zelfspot ('Tiger King? Ik ga series over de monarchie meestal uit de weg') door mee te werken aan een hilarische Blackadder spoof met Stephen Fry.  

Het woongedeelte van Paleis Haga houden kroonprinses Victoria en prins Daniel vooralsnog uit beeld, maar toch worden hun kiekjes per week informeler: die tulpen waren in week één nog even uit beeld geschoven...

...en vorige week droeg Daniel nog een das. 

Ook bij de De Nassau's in Luxemburg een mix van moderne en traditionele technieken en foto's, héél veel foto's (je zal het allemaal moeten afstoffen...) 

Interviewmoment op ruime afstand bij koningin Margrethe van Denemarken thuis. Boven de bank portretten van HM en haar overleden man prins Henrik, op de tafel... een asbak en een aansteker?

 

In Noorwegen videobelt het kroonprinselijk paar nog altijd vlijtig.

Het pleit voor Haakon dat hij er een net jasje incluis pochet voor aantrekt...

...maar de stropdas die hij in maart nog droeg is inmiddels verdwenen, dus toch lichte verwildering. He's one of us! 

Dit is momenteel de werksituatie van koning Felipe en koningin Letizia van Spanje.

Ze zijn uit te tekenen in deze formatie...

...en zitten er in ieder geval technisch goed uitgerust bij.

Maar heel sfeervol is hun eigen uitzicht niet. 

Hun dochters kroonprinses Leonor en prinses Sofia zijn intussen maar begonnen aan een dik boek om de verveling te bestrijden. Ze lezen Don Quichot aan elkaar voor. Want dat is iets wat pubers enig vinden? 

In de werkkamer van kroonprinses Mary van Denemarken hangen mooie portretten van haar destijds nog kleine kinderen aan de muur die ze wél even meeneemt in deze selfie. Verder kunnen we concluderen dat ze een enthousiast stapelaar is en dat ook in een paleis een orchidee uiteindelijk gaat kwijnen -  heel geruststellend. 

Foto's (c) Koningshuizen assorti 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in