Tiens, iedereen is opeens de hartelijkheid zelve!

Koning Filip van België had er nog geen week voor nodig om zijn halfzus uit te nodigen op het paleis, nadat haar titel en nieuwe naam rond waren. Daarvoor krijgt hij zowel in eigen land als in het buitenland veel lof: het was een duidelijk gebaar dat ze voortaan tot de familie behoort.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gezamenlijke boodschap van de Koning en Prinses Delphine: Op vrijdag 9 oktober hebben wij elkaar voor de eerste maal ontmoet in het Kasteel van Laken. Het was een warme ontmoeting. Dit uitgebreid en bijzonder gesprek gaf ons de gelegenheid om elkaar te leren kennen. We hebben gesproken over onze eigen levens en onze gemeenschappelijke interesses. Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen. Filip & Delphine ————— Message commun du Roi et de la Princesse Delphine : Ce vendredi 9 octobre, nous nous sommes rencontrés pour la première fois au Château de Laeken. Notre rencontre fut chaleureuse. Nous avons eu l’occasion d’apprendre à nous connaître lors d’un long et riche échange qui nous a permis de parler de nos vies respectives et de nos centres d’intérêt communs. Ce lien va désormais se développer dans un cadre familial. Philippe & Delphine ————— Joint communication of the King and Princess Delphine: On Friday 9 October, we met each other for the first time at the Castle of Laken. It was a warm encounter. This long and rich discussion gave us the opportunity to learn to know each other. We talked about our respective lives and areas of shared interest. This bond will further develop within the family setting. Philippe & Delphine 📷 Koninklijk Paleis / Palais Royal

Een bericht gedeeld door Belgian Royal Palace (@belgianroyalpalace) op

Opmerkelijk is dat ze hun gezamenlijke statement gemoedelijk ondertekenden met Filip & Delphine, heel informeel, zoals je dat als familie onder elkaar doet. Ze lunchten voor de gelegenheid samen bij de koning thuis. Het privéfamiliemoment duurde zo'n drie uur. Niemand anders was daarbij aanwezig, ook koningin Mathilde niet. Aangezien ze beiden nogal wat vaderliefde tekort zijn gekomen, hadden ze vast wel iets om te bespreken.

Article continues after the ad

"Filip heeft al jaren aangedrongen bij zijn vader op de erkenning van Delphine", zegt Mark Van den Wijngaert, historicus en auteur van de biografie 'Koning Filip 60'. "'Stop met die koppige volharding. Dit schaadt ons, en de monarchie.' Hij kon niet begrijpen dat zijn vader zoiets liet aanslepen." Met zijn uitnodiging heeft Filip een duidelijk statement gemaakt, niet alleen voor het land, maar ook binnen de Saksen-Coburgjes.

Bekend was al dat prinses Astrid (links) achter de schermen wel eens contact had met Delphine, net als een tante van het stel. Ook prins Laurent (rechts; in het midden zijn vrouw prinses Claire) bevestigde dat eindelijk: "Delphine moet weten dat zij op mij kan rekenen. Maar dat weet ze ongetwijfeld. We kennen elkaar al lang." Na de uitspraak van het hof van beroep van twee weken geleden heeft hij haar nog niet gesproken: "Ik wil ze niet storen. Ze heeft zoveel op haar rug." Waarmee hij bedoelt dat ze vast veel aan haar hoofd heeft.  

Zelfs oud-koning Albert, toch degene die jarenlang de hakken in het zand heeft gezet, liet van zich horen. “Ik schaar me volledig achter het communiqué dat de koning en prinses Delphine hebben vrijgegeven en sluit me aan bij de gedachte achter dit bericht”, zo luidt het officiële statement. "Mijn echtgenote en ikzelf zijn verheugd over het initiatief van de koning, het begin van betere tijden voor ons allen en in het bijzonder voor Delphine."

Delphine, de buitenechtelijke dochter van koning Albert II met Sybille de Selys Longchamps, kan zich sinds 1 oktober officieel Delphine van Saxen-Coburg en prinses van België noemen, na een arrest van het hof van beroep in Brussel. Daarmee kwam een einde aan een jarenlange juridische strijd, die al in 2003 begon. Het vorige staatshoofd hield jarenlang vol dat Delphine niet zijn dochter is, maar maakte in januari uiteindelijk zelf bekend dat DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij wel degelijk de biologische vader is en dat hij dat niet langer juridisch zou betwisten. 

Ook Delphine is heel blij met de meest recente ontwikkelingen...

...dit beeld - het is een kunstwerk van haar hand en staat in St-Niklaas - zegt eigenlijk alles al...

... en deze ontwikkeling is toch een van de royal hoogtepuntjes in 2020. 

Foto's (c) Brunopress, Belgian Royal Family, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in