Twee prinsessen en prins erbij, het is niet niks.

Het grote royaltynieuws van deze week was natuurlijk dat Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van oud-koning Albert van België,  zich voortaan prinses Delphine van België mag noemen. Voluit Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine van Saksen-Cobourg en Gotha. Het is toch een leuk stapje omhoog van haar oude titel jonkvrouw.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door all about the royal children!👑 (@royal.children_) op

Het zou koning Filip sieren om een groots gebaar te maken: een foto met zijn halfzus, een ongedwongen momentje met zijn nieuwe neefje en nichtje, een uitnodiging voor een semi-officieel momentje, zoiets. Omdat het 2020 is en zo. Vooralsnog blijft een reactie uit het Paleis van Laken uit.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Royal Families (@rroyalfamilyy) op

'Koning Filip reageert niet op het feit dat zijn halfzus Delphine voortaan officieel deel uitmaakt van de familie Saksen-Coburg', bevestigt de woordvoerder van het paleis, Rafike Yilmaz. Ook wordt niet op een officiële manier bekend gemaakt dat de dynastie is uitgebreid met twee prinsessen en een prins.

Delphine was eerder niet uit op de titels, maar wilde slechts erkenning. Dat ze toch voor Hare Koninklijke Hoogheid is gegaan, is een gevalletje voortschrijdend inzicht: ze wil niet dat er onderscheid wordt gemaakt tussen haar kinderen en die van prinses Astrid en prins Laurent.

Vooralsnog moeten we het hebben van Paris Match om wat nader kennis te maken met haar gezin. Delphine is sinds 2003 getrouwd met James O'Hare (hij krijgt geen titel) met wie ze twee kinderen heeft: kersverse prinses Joséphine (17, dus iets jonger dan haar nichtje kroonprinses Elisabeth) en prins Oscar (12).

Het eerste wat opvalt is hoe ontzettend haar dochter op de jonge prinses Astrid (haar overoma) lijkt, net als Delphine zelf, trouwens...

... en dat haar zoon Oscar (links) een kopietje lijkt van koning Boudewijn (hier rechts in 1934, met zijn zus prinses Josephine Charlotte en prins Albert als baby). Oscar lijkt daarnaast best een beetje op zijn neef prins Emmanuel en zijn oom, koning Filip (rechts). Over sterke genen gesproken.   

Naast de titel heeft Delphine eveneens recht op één achtste van de erfenis van koning Albert II, volgens het hof van beroep. Vraag is nu hoeveel geld het voormalige staatshoofd zal nalaten. Het fortuin van Albert is een nóg groter geheim dan Delphine zelf ooit was: de ramingen lopen uiteen van 12,4 miljoen tot 2,3 miljard euro. Zeker is dat hij een pensioen van 14.000 euro heeft, maandelijks 66.000 euro mag uitgeven, gratis in een kasteel woont en de voorbije jaren miljoenen spendeerde aan een landgoed in Frankrijk, een plezierjacht en verscheidene luxeappartementen.

Alles bij elkaar een goede week voor Delphine, die ook nog eens officieuze beschermvrouw van buitenechtelijke kinderen is geworden: haar overwinning, na jaren knokken, heeft lotgenoten de moed gegeven ook naar de rechter te schappen, gezien de stijging van het aantal zaken. 

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in