De vraagprijs van de Alpa IV is 1,95 miljoen euro.

Het jacht waarmee oud-koning Albert II (87) en oud-koningin Paola (83) graag over de Middellandse Zee cruisten is te koop.

De Alpa IV is 27 meter lang en heeft hutten voor negen gasten en vier bemanningsleden.

Article continues after the ad

Reden voor de verkoop is vermoedelijk het feit dat het stel wat minder mobiel aan het worden is. Het geringe gebruik en de torenhoge kosten zullen ook niet helpen. Die uitgaven wilde Albert II na zijn abdicatie doorrekenen aan de Belgische staat, maar dat wees de regering af.

De naam geeft al aan dat het niet hun eerste vaartuig is, het stelde cruist al sinds de jaren zestig over de Middellandse zee. 

Omstreden aankoop

De in Italië gebouwde Alpa (genoemd naar Albert en Paola) was in 2009 een omstreden aankoop.

Het land zat middenin de economische crisis en koning Albert had een maand eerder in zijn 21-julitoespraak de materialistische samenleving bekritiseerd.

Dat het schip geen eigendom was van Defensie maar toch onder de vlag van de Belgische marine voer, zorgde mee voor commotie.

Bevrijd van paparazzi

"Koningin Paola begreep niet dat mensen daar kritiek op konden hebben.

"Het was haar favoriete manier van reizen, ze vond het fantastisch dat ze op zee bevrijd was van de paparazzi”, stelt royalty-watcher Brigitte Balfoort in Het Laatste Nieuws. “Het schip was de plek waar ze ‘s zomers prinses Claire en haar kinderen en soms prinses Astrid en haar gezin ontvingen."

Indrukwekkende portfolio

Of het stel het jacht erg zal missen is de vraag. Ze hebben nog een enorm appartement in Rome in Casa Ruffo aan de Via Jacopo Peri waar ze vooral in de winter verblijven. Verder een domein ter waarde van 10 miljoen euro in Châteauneuf-Grasse bij Cannes, met daarop Villa Le Romarin.

In België kunnen ze terecht in Kasteel Belvédère in Laken (hier in 1965, het gebouw loopt ver naar achteren uit), een oude pastorij in Villers-sur-Lesse in de buurt van kasteel Ciergnon en twee appartementen in Oostende. Verder zouden ze ook nog een appartement in Parijs hebben.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, BSR Agency 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in