Het groothertogdom viert vandaag 'Bretzelsonndeg'.

Als de Luxemburgse royals je 'E schéine Bretzelsonndeg!' wensen met kiekjes van hun adorable babyprins Charles, vraagt dat om nader onderzoek en misschien een recept?  

Article continues after the ad

Pretzelzondag valt halverwege de vastenperiode voor Pasen en is in Luxemburg traditioneel een moment om een potentiële liefde te vertellen dat je van hem of haar houdt. En die woorden kracht bij te zetten met een forse krakeling: de manier waarop die wordt gevouwen staat voor de armen in elkaar haken en samen verder te gaan.

De krakeling kan zowel zoet als zout zijn, maar op Pretzelzondag gaat de voorkeur uit naar de versie met fondant en amandelen. De man biedt hem aan zijn grote liefde aan. Is het wederzijds, dan houdt zij de spanning er nog even in en krijgt hij met Pasen eieren van haar. Zo niet, dan krijgt hij een leeg mandje.

De plaatselijke uitdrukking ' 'de kuerf kréien' (het mandje ontvangen) betekent dan ook gedumpt worden. Heel serieus neemt men de traditie niet meer, Bretzelsonndeg is vooral een excuus om lekkere krakelingen te eten (en babyfoto's te delen!)

Voor wie vandaag Bretzels wil bakken:

  • 650 g bloem
  • 200 ml melk
  • 50 g boter
  • 50 g suiker
  • 13 g gist
  • 2 eieren
  • Snufje zout

Smelt de boter. Verhit de melk tot lauwwarm en meng die met de gist. Voeg de bloem toe, voeg het zout, de suiker, de gesmolten boter, 1 ei en 1 eiwit (dooier bewaren) toe en meng alles door elkaar. Drie kwartier laten rusten en rijzen.

Even doorkneden, deeg uitrollen tot slierten, slierten vouwen in een krakelingvorm. Bestrijken met de losgeklopte eidooier, bestrooien met suiker. In de oven 25-30 minuten bakken op 180 graden. Als de krakelingen afgekoeld zijn, kunnen zoetekauwen er nog wat fondant overheen druppelen en de krakelingen versieren met amandelen.  

Foto's © Cour Grand-Ducale

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in