De Yorks, 1986
De Yorks, 1986

Het is bijna 33 jaar geleden dat prins Andrew trouwde met Sarah Ferguson. Het stel overleefde schandalen en een scheiding en woont tegenwoordig weer gewoon gezellig onder één dak.

De zomer van 1986 stond in het teken van de Royal Wedding van prins Andrew, het derde kind van koningin Elizabeth, en Sarah Ferguson. Die laatste werd destijds ervaren als 'een frisse bries' binnen de Windsors. Ze was niet op haar mondje gevallen en wat vrolijker en zelfverzekerder dan prinses Diana, die destijds haar draai nog niet had gevonden.

Article continues after the ad

Andrew en Sarah kenden elkaar al sinds hun kindertijd en zagen elkaar regelmatig tijdens polowedstrijden. De vonk sloeg over in 1985 op Ascot. Andrew ontwierp zelf haar verlovingsring: het werd een Burmese robijn, als ode aan haar rode haar, omringd door tien druppelvormige diamanten.

Het stel trouwde op 23 juli 1986 in Westminster Abbey, Sarah droeg een jurk van Lindka Cierach met een enorme sleep en sluier.

Ze ging de kerk in als burgermeisje met een bloemenkroon en kwam eruit als Koninklijke Hoogheid met een tiara die onder de bloemen verstopt had gezeten. De bloemenkroon was achter het altaar uit het zicht bij het tekenen van de huwelijksboekjes even verwijderd.  

Andrew en Sarah, bijnaam Fergie, maakten een vliegende start en kregen twee dochters, prinses Beatrice (1988) en prinses Eugenie (1990).

De relatie kwam echter in zwaar weer toen Andrew lange tijden weg was voor zijn werk bij de Marine. Sarah verloor zich vanaf 1991 in andere liefdes. Het huwelijk liep uiteindelijk stuk in 1992, op foto's waarop ze zich op haar tenen liet zuigen door John Bryant tijdens een vakantie in St. Tropez.

Hiermee was een grens bereikt voor de Queen, die zich grote zorgen maakte over de reputatie van de koninklijke familie en de enorme schulden die Sarah bij elkaar had geshopt. Een scheiding was onvermijdelijk – die werd in 1996 officieel - maar het bijzondere was dat Andrew en Sarah (die haar titel hertogin van York mocht houden) vrijwel meteen een officieuze doorstart maakten. Deze foto uit 1995 is veelzeggend.

Sarah woonde destijds in haar eigen vleugel van Sunninghill, de villa die ze eerder met Andrew deelde en het stel zorgde samen voor Beatrice en Eugenie. Haar precaire financiën brachten Sarah nog meerdere keren in de problemen, waar Andrew haar dan weer de hand boven het hoofd hield. En toen Andrews naam werd gekoppeld aan die van Jeffrey Epstein (net gearresteerd voor misbruik van minderjarige meisjes), was het Sarah die hem te vuur en te zwaard verdedigde.

Goed beschouwd zijn ze nooit echt uit elkaar geweest: hij is altijd dol op haar gebleven en zoals zij in 2013 zei: "Hij is nog altijd mijn knappe prins en dat zal hij altijd blijven."

Het moet gezegd worden: de vrijheid van niet langer tot de koninklijke familie behoren, heeft Sarah in staat gesteld om geld te verdienen en zo haar schulden weg te werken. Om die reden zullen Andrew en zij ook nooit hertrouwen: zoals het nu gaat, bevalt hen beiden goed. Ze wonen alweer een hele tijd samen in de Windsor Lodge. En Sarah is ook alweer jaren welkom bij royal aangelegenheden als Ascot.

Ook de relatie met de Queen is aardig hersteld, die heeft altijd erg gewaardeerd dat Sarah een goede moeder is en dat Andrew en zij ook in de moeilijke jaren altijd pal voor hun dochters stonden. Wat vier je van een twintigjarig relatiejubileum waarin zoveel is gebeurd? Liefde en loyaliteit, in het geval van de Yorks.

Foto's © ANP, The Royal Family, HRH Sarah, Duchess of York 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in