Het wordt een Romanov-bruiloft in stijl.

Op 1 oktober trouwt groothertog en troonpretendent Georg Mikhailovich van Rusland met zijn verloofde Rebecca Victoria Romanovna Bettarini.

Hun verloving werd in januari bekend gemaakt door zijn moeder, groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland. De ceremonie zal plaatshebben in St. Petersburg

Article continues after the ad

Dat Victoria - hier pitcht ze haar nieuwe thriller - nu al de Romanov-achternaam heeft, komt omdat ze zich in St Petersburg heeft laten bekeren tot de Russisch-Orthodoxe kerk en daarbij de naam kreeg.

Het dient in kringen die zulks belangrijk vinden de kou uit de lucht te halen dat ze niet van adel is, maar uit diplomatenkringen komt.

Na haar huwelijk zal ze zich prinses Victoria Romanov mogen noemen (hier neemt ze haar illustere schoonfamilie alvast in zich op), maar zal ze door het leven gaan als Doorluchtige Hoogheid.

Dat is een wat lagere aanspreekvorm dan die van haar man, die een Keizerlijke Hoogheid is. Of nou ja, zou zijn, als 1917 niet was gebeurd.

Victoria kreeg bij Chaumet ruime keuze uit trouwtiara's, waaronder de Chaumet Bourbon Parma Tiara en de Radziwill Tiara. Ze koos uiteindelijk de Lacis Tiara uit 2020, ontworpen door Benoît Verhulle, chef d'atelier bij het juwelenhuis.

De Romanovs en Chaumet gaan ver terug: groothertogin Maria Pavlovna, getrouwd met Vladimir, de broer van tsaar Alexander III, was grootafnemer en bestelde onder andere de Chaumet Waterfall Tiara bij Joseph Chaumet. Maria is de over-over-grootmoeder van bruidegom Georg, de tiara is verdwenen tijdens de revolutie.

Ook prinses Irina Alexandrovna van Rusland, een prinses Yusupov, droeg bij haar huwelijk (rechts) uitsluitend Chaumet-juwelen. Daarnaast bezat ze de brede, platte Sunburst Tiara, ook van Chaumet (links). 

De Lacis heeft een beetje de vorm van een traditionele kokoshnik, een hoofdtooi. Maar dan in wit goud met 438 diamanten, uiteraard.

"En hij lijkt een beetje op het zeil van een zeilschip, dat is een mooie connectie met St. Petersburg, waar we trouwen," zegt Victoria in Paris Match. "Dat is meteen een mooie verwijzing naar George overgrootvader Kyrill, die commandant was in de keizerlijke marine."

Hij is nog nooit door iemand anders gedragen, ook dat beviel de aanstaande prinses, die de tiara voor de bruiloft mag lenen. De Romanov'jes zijn niet heel kapitaalkrachtig, dus we bereiden ons voor op het eerstvolgende sponsormoment: de bruidsjurk.

"Die uitzoeken was niet zo makkelijk als ik had gedacht," zegt Victoria. "Maar na lang zoeken heb ik er een gevonden die echt bij me past: het silhouet is indrukwekkend, maar eenvoudig, uitgevoerd in moderne stof, in een klassieke stijl." Is het al oktober?

Foto's (c) Russian Imperial Chancellery, Chaumet

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in