Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 royals in de zorg: geen tiara's, maar kapjes

Florence Nightingale's met een kroontje. De afgelopen maanden was het de core business van veel royals om te klappen voor de zorg, te zoomen met de zorg en te jubelen over de zorg. Een paar gingen nog een stapje verder en boden concrete hulp aan. Zo meldde Beatrice ↑ Borromeo, de schoondochter va...

7 royals in de zorg: geen tiara's, maar kapjes

Florence Nightingale's met een kroontje.

De afgelopen maanden was het de core business van veel royals om te klappen voor de zorg, te zoomen met de zorg en te jubelen over de zorg. Een paar gingen nog een stapje verder en boden concrete hulp aan.

Zo meldde Beatrice ↑ Borromeo, de schoondochter van prinses Caroline van Hannover, geboren van Monaco, zich bij de plaatselijke GGD, om coronatesten af te werken.

Prinses Sofia van Zweden, de vrouw van prins Carl Philip, verleent al een hele tijd hand- en spandiensten in het Sophiahemmet Hospital, waar ze beschermvrouw van is. Ze doet er huishoudelijk werk, zoals in de keuken helpen, medische apparatuur ontsmetten en schoonmaken…

… en als medisch assistent zorgt ze er inmiddels ook voor dat iedereen op zaal er lekker bijligt en zijn natje en droogje heeft. Ze noemt het 'buitengewoon bevredigend werk.'

De verpleging is altijd al gezien als een voldoende nobel beroep om prinsessen aan bloot te stellen. Prinses Marie Astrid (1954) is de oudere zus van groothertog Henri van Luxemburg en haalde in 1974 haar diploma verpleegkunde, met een specialisatie in tropengeneeskunde. Tot haar huwelijk werkte ze als verpleegkundige, sindsdien is ze beschermvrouw van het jeugd-Rode Kruis.

Princess Srinagarindra 'Sangwan' van Thailand zat vanaf haar 13de (!) op de Siriraj School voor vroedvrouwen en verpleegsters. Ze was weliswaar te jong, maar slim en gemotiveerd. In drie jaar tijd haalde ze haar diploma en vanaf haar zestiende werkte ze in het Siriraj ziekenhuis. Ze trad daarmee in de voetsporen van prins Mahidol Adulyadej die al medicijnen studeerde in Harvard en wordt gezien als de grondlegger van de moderne geneeskunde in Thailand. Hij haalde haar naar Amerika om haar studie te vervolgen, de vonk sloeg over en het stel leverde naast betere gezondheidszorg in het land ook nog twee koningen af: de jong gestorven Ananda en mateloos populaire Bhumibol, vader van de huidige koning Vajiralongkorn.   

In Nederland is prinses Margriet degene die het beste met de EHBO-trommel om kan gaan. In 1966 kreeg ze in ziekenhuis De Lichtenberg haar diploma Rode Kruis Helpster 1e klas (kijk koningin Juliana eens glimmen van trots!). “De opleiding tot Rode Kruis-helpster 1e klas was echt een crash course," zei ze later. "Gedurende dat ene jaar liep ik mee in het programma van leerling-verpleegkundigen en daarbij kreeg ik extra lessen ziekteleer en een EHBO-opleiding."

Later werkte ze ook in het ziekenhuis, om haar kennis op peil te houden en voer ze mee op het hospitaalschip Henri Dunant. Tegenwoordig is ze nog altijd zeer actief voor het Rode Kruis, zij het meer als boegbeeld.

Prins William tenslotte, heeft verklapt dat hij een van de vrijwilligers is van Shout. Dat is een organisatie voor mentaal welzijn, die een luisterend oor biedt per chat. Hij volgde er een training voor en werkt er onder een pseudoniem. Vermoedelijk is een lockdown zelden nuttiger besteed door royals. 

Foto's (c) Alamy, Kungahuset, Brunopress, Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in