Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Mabel krijgt Grootkruis in de Huisorde van Oranje

Maar waarvoor, eigenlijk? 'De Koning heeft bij Koninklijke Beschikking van 16 juni 2022 aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel het Grootkruis in de Huisorde van Oranje verleend voor haar vele verdiensten voor het Huis. De versierselen zijn op 26 juni aan Prinses Mabel uitgereikt.' Zo luidt h...

Prinses Mabel krijgt Grootkruis in de Huisorde van Oranje

Maar waarvoor, eigenlijk?

'De Koning heeft bij Koninklijke Beschikking van 16 juni 2022 aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel het Grootkruis in de Huisorde van Oranje verleend voor haar vele verdiensten voor het Huis. De versierselen zijn op 26 juni aan Prinses Mabel uitgereikt.'

Zo luidt het persbericht van de RVD dat vandaag binnenrolde. En het is best opmerkelijk, want Mabel gaat slechts zeer sporadisch op werkbezoek voor de Kroon en is ook maar zelden bij publieke royal events. Dat wekt toch nieuwsgierigheid op naar die vele verdiensten voor het Huis.

De Huisorde van Oranje is een particuliere onderscheiding en wordt verleend aan Nederlanders en buitenlanders die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Koning of voor het Koninklijk Huis. Het Hoofd van het Huis Oranje-Nassau, de Koning, is Grootmeester van de Huisorde van Oranje. Toekenning van de Huisorde is een volstrekt persoonlijke aangelegenheid van het Hoofd van het Huis van Oranje: hij bepaalt wie in de Huisorde wordt benoemd.

In tegenstelling tot een benoeming in de Orde van de Nederlandse Leeuw of die van Oranje-Nassau geschiedt dit zonder betrokkenheid van een minister en wordt bestendigd met een Koninklijke Beschikking.

Dit is 'm, hij wordt gedragen aan een oranje lint over de rechterschouder

Koningin Wilhelmina stelde de Huisorde van Oranje in op 19 maart 1905; Koningin Juliana wijzigde in 1969 de statuten. De Huisorde werd toen gemoderniseerd en het aantal onderscheidingen in de Huisorde werd teruggebracht tot vier groepen. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana voerden een ruimhartig beleid in het toekennen van de Huisorde van Oranje. Koningin Beatrix voerde juist een terughoudend beleid, waardoor het ontvangen van de Huisorde een specialere betekenis kreeg. De statuten werden voor het laatst herzien in 2018.

De Huisorde is een onderscheiding voor Nederlanders (in Nederland en in het buitenland) die zich 'jegens Ons of Ons Huis bijzondere verdiensten hebben verworven' volgens de Statuten van de Huisorde. Deze orde kent vier graden: Grootkruis, Groot Erekruis, Erekruis en Ridderkruis.

Foto (c) Brunopress, Koninklijk Huis, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in