HKH laat zich uit over de coronacrisis.

Prinses Laurentien hoopt dat Nederland ook in de coronacrisis positief blijft. "We hebben een kracht, een ongelofelijke veerkracht als samenleving", zei Laurentien ze in de eerste aflevering van De Nieuwe Tijd, een programma dat is opgezet door De Balie.

"Dat komt juist door de sociale inrichting van ons land en hoe we het met elkaar organiseren." Wel zijn er een aantal groepen die extra aandacht nodig hebben, "de mensen die bungelen".

Article continues after the ad

"Ik herinner het me nog goed, op 12 maart werd voor ons allemaal het leven anders", vertelde Laurentien over het begin van de intelligente lockdown in Nederland die zich voor haar thuis in Den Haag afspeelt. "Een van de eerste dingen die ik ben gaan doen is de mensen die bungelen in kaart brengen. De mensen die tussen alles vallen, die onzichtbaar zijn. Dat kwam voort uit al mijn jaren werk met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven."

Ze heeft het dan bijvoorbeeld over het leveren van computers en andere hulpmiddelen aan kinderen die nu niet naar school kunnen. "Die groepen ga je ontrafelen, en daar krijg je zoveel nieuwe inzichten door. Het gaat om je verplaatsen in de mensen om wie het gaat. We gaan in gesprek, en dan ga je kijken of wat je doet ook echt werkt."

Laurentien merkt dat schaamte een groot probleem is bij kwetsbare groepen. "Mensen voelen zich alsof ze er niet toe doen," zegt ze. "Je moet het leren naar de mensen brengen, niet de mensen naar het leren. Door dat onzichtbare gevoel van schaamte is heel het systeem omgedraaid."

Foto's (c) RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in