Witte tulpen voor de uitreiking van de zilveren anjers.

Prinses Beatrix heeft vanochtend de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Ze koos qua look voor een top met trendy pofmouwen, wat maar weer eens bewijst dat dit ook een leuk silhouet is als je 83 bent #goals.

Article continues after the ad

Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en John Veenstra hebben dit jaar een Zilveren Anjer gekregen. De laureaten moesten zelf hun lintjes opspelden, omdat de ceremonie dit jaar vanwege corona in aangepaste vorm plaatsvond.

In het geval van de Van den Endes was dat een mooi een-tweetje.

Bij de uitreiking van de Zilveren Anjers opende prinses Beatrix het doosje met daarin het lintje voor de laureaten. De prinses sprak kort met de winnaars en feliciteerde ze met hun onderscheiding.

Omdat de uitreiking van vorig jaar niet door kon gaan, ontvingen zowel de laureaten van 2021 als die van 2020 hun Zilveren Anjer. Kees Bos, Els Blokker-Verwey en Albert Haar, de drie winnaars van vorig jaar, hebben ook hun prijs in ontvangst kunnen nemen.

Onderscheidingen

De laureaten werden toegesproken door onder anderen de directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Cathelijne Boers, en de voorzitter van de raad van toezicht, Pauline Meurs.

Ook werden er videoportretten van de laureaten vertoond. Tussendoor gaf zangeres Ellen ten Damme een optreden en zong ze deels liggend op een piano een versie van de beroemde Franse chanson La Vie En Rose, dat het nog best een mini-happening was.

De Zilveren Anjers worden sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of natuur in Nederland. Prins Bernhard reikte de onderscheidingen tot zijn overlijden in 2004 altijd uit. Vanaf 2005 heeft prinses Beatrix deze taak overgenomen.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in