Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Beatrix: een ode aan haar hoeden

Vandaag 83 jaar geworden, van harte en chapeau! De hoedencollectie van koningin Beatrix is legendarisch. Ze begon er al jong mee – in de jaren vijftig was het nog heel gebruikelijk voor vrouwen om een hoed te dragen – en omarmde hoeden later als koningin als alternatieve kroon. In gezelschap, bij...

Prinses Beatrix: een ode aan haar hoeden

Vandaag 83 jaar geworden, van harte en chapeau!

De hoedencollectie van koningin Beatrix is legendarisch. Ze begon er al jong mee – in de jaren vijftig was het nog heel gebruikelijk voor vrouwen om een hoed te dragen – en omarmde hoeden later als koningin als alternatieve kroon.

In gezelschap, bij drukke werkbezoeken of tijdens Koninginnedag - hier in 2008 te Makkum - leed het zo nooit twijfel wie HM was, dat was de vrouw met die forse UFO op heur hoofd...

...het silhouet was al van verre herkenbaar.

Ook als weer prinses is Beatrix haar mooie hoeden - ziehier de Pagode - blijven koesteren: fors van formaat en altijd goed vastgezet, als toonbeeld van stabiliteit, ook bij windkracht acht.

Ter ere van de 83ste verjaardag van de prinses - nieuwe foto! - haar meest spraakmakende exemplaren nog eens op een rij.

Het instapmodel: Hoedje van Papier, 1946.

Kunstwerkje uit 1959: een béétje Little Shop Of Horrors, maar wel een mooi contrast tussen het naar achteren gekamde haar.

Coevorden 1958: een strik aan de bínnenkant. As you do.

De royal variant op het klederdrachtkapje, 1959.

Bezoek aan Haarlem in 1962, in een voorloper van wat haar favoriete model hoed zou worden.

Ook 1962, Hat Battle met collega en vriendin Elizabeth, massief verses voile. Beatrix bleek op alle fronten de wuftere te zijn. Who knew?!

Nog eentje , uit 1979. Ook Michiko van Japan had geen schijn van kans, Beatrix means Business, als het op hoeden aankomt. 

Wederom 1962, vaartocht op de Ganges. Deze hoed willen we deze hele zomer op - wat een beeldje.

De Marshmallow, Antillen 1965.

Bijzondere gesculpte hoed, Suriname 1965.

Uitje in 1964: domme bontjes en een spannende tulband! 

Het was niet haar enige tulband, in de jaren zeventig dook dit dolle exemplaar op. Plus: Beatrix met bril, vrijwel nooit vertoond!

Hij mocht mee op staatsbezoek naar Mexico, omdat ie zo lekker opviel.

De Schuimtaart, Mexico 1964.

Het was niet haar enige merengue.

Matchy-matchy met kant.

Geen hoed, maar een hoofddoekje: een vermomde prinses Beatrix loopt hier door nachtelijke Amsterda, met Leger des Heils-soldate majoor Alida Bosshardt, gewapend met De Strijdkreet. 

Ondertrouw 1966, in een vrolijke pill box met indrukwekkende hoedenspel #geenrisico

Omdat WA gewoon de allerliefste was: zijn doop in 1967 en hier zie je dat het populaire model badmuts-hoed met een strikje wat strakker kon worden vastgezet. 

Hoevelaken, 1971, met seventies print in het toen hippe badmutsmodel.

Fietshoed, Schouwen-Duivenland, 1976.

De Mega Muts Hoed, jaren tachtig.

In de koninginnenjaren waren de hoeden fors, maar vaak soberder dan in haar prinsessentijd. Zoetermeer, 2001.

En dit is Beatrix' hoedenmode anno nu: mét bijpassend mondkapje. 

Foto's (c) Brunopress, PPE Agency, RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in