Dit lijkt ons een nouveauté voor de Oranjes.

De koninklijke familie en geld, dat is al snel een mijnenveld vol meevallertjes en vermeende handigheidjes, dat altijd goed is voor verontwaardiging en enige opwinding. Zodat het verfrissend is om te vernemen dat ze niet helemaal doof zijn voor kritiek.

Eindbaas Draeck, 2018

Article continues after the ad

Wat wil het geval? Prinses Beatrix betaalt mee aan de renovatie van haar zeilboot De Groene Draeck. De kosten van de renovatie zijn hoger dan het vastgestelde vijfjarenbudget dat ze ontvangt van het ministerie van Defensie, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Sail 2015

Het vijfjarenbudget voor de periode 2021 tot en met 2025 is vastgesteld op een totaalbedrag van 435.000 euro. De kosten die hier nog bovenop komen zijn voor de rekening van de prinses.

Op de Draeck in 2006

De Groene Draeck is sinds september 2021 uit de vaart vanwege de grootschalige renovatie en revisie van vrijwel het gehele schip.

1968

Dit houdt in dat het van binnen en buiten wordt gestript, de romp van binnen en buiten wordt geconserveerd en installaties en inrichting waar nodig worden hersteld of vervangen. De verwachting is dat het zeiljacht aan het eind van de zomer van 2022 vaarklaar is.

De toenmalige kroonprinses Beatrix kreeg het jacht in 1956 voor haar achttiende verjaardag cadeau van het Nederlandse volk. De Staat schonk haar het onderhoud, wat natuurlijk al een riant geschenk op zich is van belastinggeld voor een privéschip.

Met Willem-Alexander en Friso in 1969

De Groene Draeck is een lemsteraak, een traditioneel Fries zeilschip, en is dit jaar 65 jaar in de vaart. Het schip wordt 'intensief gebruikt' door de prinses, haar familie en gasten.

Foto's (c) Brunopress, Nationaal Archief 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in