Wát een verschil met het feest van Ingrid Alexandra.

Dat elke monarchie haar eigen stijl heeft, is al jaren duidelijk. De Scandinavische royals doen niet moeilijk over hoogtijdagen delen, in Nederland moeten de media het hebben van een scharrige plek aan de kant van de weg in de hoop iets op te kunnen maken uit de auto's van de leveranciers.

Het maakt het feest voor Amalia's 18de verjaardag wederom een geheimzinnige aangelegenheid. Ze vierde het de eerste keer midden in de coronapandemie. Het feestje dat ze toen in de tuin van paleis Huis ten Bosch gaf met 21 genodigden, zorgde voor een fikse rel omdat in die tijd het advies gold om maximaal vier gasten per dag te ontvangen. Premier Rutte moest er weer eens aan te pas komen om het met een oranje mantel der liefde te bedekken. Nu waren er destijds wel meer Nederlanders die zich niet aan de adviezen hielden, maar een  voorbeeldfunctie hebben maakt zulks toch net iets onhandiger. 

Article continues after the ad

Inmiddels staat de kroonprinses dichter bij haar 19de verjaardag dan haar 18de en krijgt ze alsnog haar grote feest, wederom op Paleis Huis ten Bosch (ze hebben er de ruimte), zij het dan besloten en niet à la Ingrid Alexandra met openbare festiviteiten. Het is een privéaangelegenheid, het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat er ook maar één foto van zal worden vrijgegeven.

En ook de andere koningshuizen houden de kaken stijf op elkaar over eventuele vertegenwoordiging van aanstaande collega's.

"Ze droomt al sinds ze tien was van een groot zomerfeest. Ze heeft vanaf haar tiende altijd gezegd: ‘Als ik achttien word, wil ik voor het eerst een feest in de zomer geven’", verklaarde koning Willem-Alexander in Graz, tijdens een persgesprek aan het eind van het staatsbezoek aan Oostenrijk eerder deze week. "Het was altijd al de bedoeling in de zomer een feest te geven. Ze had het zo gehad met twee dagen na Sinterklaas jarig te zijn."

Duidelijk is dat het een groot feest wordt. Niet alleen houden de Oranjes van een vrolijk partijtje, Máxima staat bekend als een ideale aanjager als het gaat om dansen en een beetje sfeer maken. Afgaand op privéfoto's die we wel eens langs zien komen is Amalia bovendien een getalenteerd party animal. Groot gala komt er niet aan te pas. Op de vraag of het feest net zo chic zou worden als het gala in Oslo antwoordde Amalia na de zomersessie: "Nee hoor, veel relaxter."

In smoking op de fiets arriveren - heerlijk Hollands

Gisteravond begonnen de festiviteiten naar verhouding redelijk bescheiden, Annemarie de Kunder spotte enkele gasten die in smoking op de fiets arriveerden, wat op een of andere manier een volmaakte omschrijving is van Nederlandse chic.

Vandaag is het grote feest, vermoedelijk compleet met DJ...

...en morgen is er dan nog een katerontbijt om met een select gezelschap te kunnen uitbrakken. Happy Amalia Fest, Am!

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in