Een vlag en twee ordes (wat trek je er bij áán?)

Wat krijg je op je 18de verjaardag? Misschien een mooi horloge, een paar rijlessen of een nieuwe smartphone?

Of, in het geval van Hare Koninklijke Hoogheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, een eigen vlag.  

Article continues after the ad

'Ter gelegenheid van haar 18de verjaardag heeft Zijne Majesteit de Koning een onderscheidingsvlag vastgesteld voor de Prinses van Oranje,' meldt de RVD plechtig. Dit is 'm.  

Daarnaast heeft koning Willem-Alexander zijn oudste dochter benoemd tot ↑ Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau. Met andere woorden:  'Am, het is menens.'

Eerstvolgende agendapunt

Als beoogd troonopvolger heeft de Prinses van Oranje vanaf haar achttiende verjaardag zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering.

Op 8 december 2021 wordt ze tijdens een bijzondere vergadering binnengeleid door koning Willem-Alexander, voorzitter van de Raad van State.

Nog even over die vlag

Amalia is nu nog de enige van Triple A met een eigen vlag, maar haar zusjes Alexia en Ariane krijgen 'm ook op hun 18de verjaardag.

De onderscheidingsvlaggen van leden van het Koninklijk Huis worden in vier vlakken (kwartieren) verdeeld door een vierarmig kruis met in het midden het Rijkswapen, tevens Koninklijk wapen. De door de Prinses van Oranje en haar zussen te voeren vlag is oranje van kleur met in het midden een Nassaus blauw kruis met daarop het Rijkswapen. De vlag is ingesneden.

Het wapenfiguur van het Huis Oranje, een blauwe jachthoorn met rode opening, monding en snoer en wit beslag, staat in het vlak linksboven.

Het persoonlijke familiewapen, een rode burcht met deur, twee vensters en drie kantelen, staat in het vlak linksonder.

En ook nog even over de Orde

Amalia is zoals gezegd door haar vader benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Het decoreren van troonopvolgers is een aloude en ook elders gebruikelijke traditie. In 1898 is Koningin Wilhelmina als eerste vrouw benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Sindsdien worden alle kinderen van het staatshoofd ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau

De Prinses van Oranje is per Koninklijke Beschikking per 7 december 2021 ook benoemd tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau.

De Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau is een gezamenlijke Orde van de Koning en de Groothertog van Luxemburg.

Beide ordes zijn niet erg subtiel van kleur, maar oranje is natuurlijk wel heel vrolijk en koningin Máxima bewees al dat je ordes in het algemeen met álles kunt dragen

In het verleden werden alleen zonen bij geboorte tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau benoemd.

In 1984 sloot Koningin Beatrix een overeenkomst met de Groothertog van Luxemburg, waarin werd vastgelegd dat prinsessen, dochters van de hoofden van één van beide takken, ook de graad van Ridder krijgen als zij meerderjarig worden #sisterhood!

Foto's (c) RVD, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in