Met de koopkracht van de Oranjes zit het in 2021 wel goed.

Tenzij er een revolutie uitbreekt – en daar lijkt polderend Nederland niet zo'n talent voor te hebben – kan koning Willem-Alexander zeker zijn van een baan, dit in tegenstelling tot veel van zijn landgenoten.

Article continues after the ad

Ook met de koopkracht van ZM zit het in 2021 wel goed. In de begroting voor volgend jaar is voor hem een grondwettelijke uitkering opgenomen van 998.000 euro. Dat betekent een plus van 5,2 procent, duidelijk hoger dan de doorsnee koopkrachtstijging van 0,8 procent die het Centraal Planbureau heeft berekend.

Voor koningin Máxima staat een bedrag van 396.000 euro in de boeken. Dat is 5 procent meer dan in de begroting van 2019 werd opgenomen.

Voor de gepensioneerde voorganger van de huidige koning, prinses Beatrix, trekt het kabinet volgend jaar 564.000 euro uit, ook 5 procent meer dan in 2019. We vonden deze nooit eerder gespotte foto van haar in Italië, in 2004. Kan zó in een Dolce & Gabbana reclame, toch? 

Het meeste verandert er voor prinses Amalia, die op 7 december 2021 18 jaar wordt. Ze krijgt volgens de plannen van het kabinet 20.000 euro voor de 24 dagen dat ze in 202118 is. Ze heeft hier niet om gevraagd, het is gewoon zo vastgelegd en het hoort bij haar start als kroonprinses.

Er hoort bij dat ze meer officiële taken gaan doen, zoals ook haar vader dat rond die leeftijd deed. Desalniettemin: het is een leuk budget voor het tussenjaar dat ze wil nemen na haar eindexamen.

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in