Je kunt haar ook zélf feliciteren.

Over een week is het zo ver, dan wordt prinses Amalia 18 en is ze troongerechtigd. Een groot feest zit er niet in, vanwege de coronabeperkingen.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) hoopt dat echter dat Nederland toch stil zal staan bij de mijlpaal van de kroonprinses. Dat kan al door de vlag te hijsen mét de oranje wimpel.

Article continues after the ad

Amalia Achttien!

Daarnaast is de kans groot dat je een carillon zult horen spelen. De vlag en wimpel staan voor vreugde en verbondenheid en het klokgelui staat voor hoop, vreugde, verdriet en troost, aldus de bond.

De Koninklijke Klokkenspelvereniging heeft de speciale compositie ‘Amalia Achttien!’ door componist Bob Zimmerman laten maken ter ere van de verjaardag. 

Zimmerman heeft ervaring in muziekstukken voor koninklijke mijlpalen. Voor het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima arrangeerde hij Adiós Nonino. En voor de vijftigste verjaardag van de koning schreef hij een werk voor zestien saxofonisten, vijf percussionisten en strijkorkest, dat tijdens het koninklijke feest werd uitgevoerd.

Ook maakte hij arrangementen voor de uitvaarten van prinses Juliana en prins Bernhard en werkte hij mee aan een kerstalbum van prinses Christina. Maar… “nooit eerder schreef ik voor carillon,” zegt hij. “Het is een eigenaardig instrument met specifieke eigenschappen. Elk interval klinkt met boventonen, maar dat maakt een carillon juist een carillon.”

Als vorm koos hij het rondo, waarbij het hoofdthema een vrolijke melodie is die past bij de jongedame voor wie het geschreven is en die regelmatig terugkeert, een melodie die blijft hangen.

'Korte noten schrijven is zinloos, alles op een carillon klinkt secondenlang door'

Zimmerman: “De eerste en de laatste seconden hebben iets hymnisch, iets statigs. Korte noten schrijven is zinloos, alles op een carillon klinkt secondenlang door. Achter de digitale piano, met de galm op tien, heb ik gecheckt of alles klopte. Ik heb het nog niet horen uitvoeren op carillon, dat moet bewaard blijven tot de verjaardag.”

Felicitatiefilm

Ook worden de Nederlandse burgemeesters opgeroepen om samen met een achttienjarige uit hun gemeente een persoonlijke opmerking te maken voor Amalia en komt er een felicitatiefilm.

Geen munt

Prinses Amalia krijgt voor haar achttiende verjaardag geen losse munt.

De Koninklijke Nederlandse Munt bevestigt dat het bij de duoset blijft die in september al verscheen van de prinses en haar moeder koningin Máxima, die dit jaar vijftig werd.

Van harte!

En tenslotte kun je prinses Amalia ook zelf gelukwensen met haar verjaardag, in het speciaal aangemaakte felicitatieregister 

Openingsfoto (c) RVD, andere foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in