De prins zou vandaag 95 zijn geworden.

Het is vandaag niet alleen de verjaardag van prins Claus, die op 6 september 1926 werd geboren in Hitzacker. Het is ook de 25e verjaardag van zijn Prins Claus Fonds.

En dus ook een hele bijzondere dag voor prins Constantijn, die sinds het overlijden van zijn vader erevoorzitter is van het fonds. Met Blauw Bloed ging hij zitten voor een interview over zijn vader, die in 2002 overleed.

Mijn vader oordeelde niet zo snel

Article continues after the ad

Daarin vertelde Constantijn onder andere: "We oordelen en veroordelen snel tegenwoordig, op grond van hele beperkte informatie. Dan moet ik altijd aan m'n vader denken die altijd vroeg: 'Hoe weet je dat eigenlijk? Waarom oordeel je zo snel?' Dat is waar, onderzoek eerst de andere kant."

De prins vervolgt: "Toen hij in Nederland kwam, hadden heel veel mensen ook een oordeel, terecht ook, zo kort na de oorlog. Toen hij er niet meer was wisten we wat voor bijzondere man het was. Daar zat ook een oordeel in."

Hoe hij terugdenkt aan zijn vader, is voor de prins sterk verbonden met het Prins Claus Fonds. "Mijn vader was iemand die heel veel heeft gegeven, omdat hij echt gaf om andere mensen. Iedereen kon bij 'm aankloppen. Hij zocht authentieke mensen, daarom vond hij Prins Claus Fonds ook zo waardevol."

Hoofdfoto: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in