Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Plan: Oranjes naar Paramaribo

Er hangt een staatsbezoek aan Suriname in de lucht. Het zal ongetwijfeld de nodige gevoeligheden met zich meebrengen, want Suriname was lang een Nederlandse kolonie. Maar het biedt ook kansen. Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer wil dat, als het mogelijk is qua coronabeperkingen, de N...

Plan: Oranjes naar Paramaribo

Er hangt een staatsbezoek aan Suriname in de lucht.

Het zal ongetwijfeld de nodige gevoeligheden met zich meebrengen, want Suriname was lang een Nederlandse kolonie. Maar het biedt ook kansen.

Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer wil dat, als het mogelijk is qua coronabeperkingen, de Nederlandse koning Willem-Alexander dit jaar een staatsbezoek brengt aan Suriname. Dat zou rond 25 november, de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag moeten gebeuren.

De Tweede Kamer steunt hiermee een motie van Tunahan Kuzu van de politieke partij DENK. Volgens de motie zou een staatsbezoek van de koning goed zijn om de relatie tussen Nederland en Suriname een verdere impuls te geven. De diplomatieke banden tussen de twee landen worden sinds vorig jaar weer aangehaald na het vertrek van Desi Bouterse, die tien jaar president was.

De Koning ontvangt de geloofsbrieven van de ambassadeur van de Republiek Suriname, Z.E. Rajendre Khargi.

Zo heeft de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo zijn geloofsbrieven deze week aangeboden aan de Surinaamse president Santokhi en kwam de Surinaamse ambassadeur in Nederland zijn geloofsbrieven aanbieden aan koning Willem-Alexander.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken was afgelopen november in Paramaribo voor de viering van Onafhankelijkheidsdag. Blok was de eerste Nederlandse minister die een bezoek aan Suriname bracht in tien jaar.

In 1835 was prins Frederik Hendrik, 3e zoon van Koning Willem II, de eerste Oranje die Suriname bezocht. Hij was op 5 juli aanwezig bij de inwijding van de nieuwe Hervormde kerk in Paramaribo.

Wilhelmina bleef als prinses én koningin liever thuis en heeft nooit de tropische delen van het koninkrijk bezocht. Ze vreesde geheimzinnige ziekten en zag op tegen de ongemakken van een lange zeereis. "Vooral haar levenslange, soms haast panisch aandoende vrees voor infectieziekten als roodvonk, mazelen en kinderverlamming moet niet worden onderschat," aldus biograaf en koningshuiskenner Cees Fasseur. In 1923 werd er in Paramaribo een standbeeld van haar onthuld, meer dan dat werd het niet.

Toen nog prinses Juliana bezocht Suriname in 1943…

… en eind 1955 had het eerste koninklijke bezoek plaats.

Prinses Beatrix was er in 1958.

En in 1965 gingen zowel Juliana als Bernard...

...als prinses Beatrix naar Suriname: ze krijgt hier bij haar bezoek aan de Trio-Indianen in Paloemeu een pijl en boog aangeboden.

Prinses Beatrix was erbij toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd. Ze danst hier op het staatsbal in hotel Torarica met  president Ferrier en lacht naar prins Claus die danst met mevrouw Arron, de vrouw van premier Arron. 

Koningin Juliana was er in 1978 weer en dat was ook meteen het laatste staatsbezoek, Beatrix is als koningin nooit naar Suriname gegaan. Na 43 jaar zou een hernieuwde kennismaking met het land misschien wel chic zijn. 

Foto's (c) ANP, Spaarnestad Archief

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in