De Oranjes in 2013 - elk tiaramomentje is momenteel meegenomen, toch?
De Oranjes in 2013 - elk tiaramomentje is momenteel meegenomen, toch?

En hoe zit dat met de andere royals?

Zodra ze aan de beurt zijn, laten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zich vaccineren, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

Dit liet het koningspaar op Twitter zetten, bij het begin van de vaccinaties. 

Article continues after the ad

Ook de Queen en prins Philip zijn inmiddels ingeënt.

Eerst zei Buckingham Palace nog dat de vaccinatie een privézaak zaak was, maar koningin Elizabeth (94) wilde zelf dat het bekend zou worden gemaakt 'als boost voor de natie'. Ook Charles en Camilla zullen als zeventigers vermoedelijk niet tot na de zomer hoeven te wachten op een prik.

Het Deense hof maakte eerder al officieel bekend dat koningin Margrethe (80) de eerste ronde van het vaccin had gekregen.

In de Golfstaten ging men nog een stap verder. Zo werden emir Tamim van Qatar...

...en kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië gefotografeerd en gefilmd terwijl ze een prik kregen...

... en maakte ook zijn vader, koning Salman van Saudi-Arabië, er een rolmodelmomentje van.

De grootste vaccinatie-Queen aller tijden was Russische Catherina de Grote. Het was onder haar bewind dat de eerste inenting werd uitgevonden, Het betrof inoculatie, een vroege versie van vaccinatie waarbij krassen in de huid werden gemaakt waar vocht uit pokken in werd gewreven, zodat het lichaam daar antistoffen tegen kon aanmaken.

Catherina was pretty badass en een groot bewonderaar van wetenschap en de Verlichting en was in 1768 de eerste in haar land die de procedure onderging. Iets waar het hof wel wat huiverig voor was, want de kans bestond dat de keizerin zou bezwijken, maar ze heette natuurlijk niet voor niets De Grote en doorstond de lichte besmetting met verve.

Prompt verklaarde ze iedereen die zich niet liet 'inoculeren' niet goed bij zijn hoofd, deelde de medische ontwikkeling met haar goede vriend Voltaire die te horen kreeg dat sceptici 'dom, onwetend of gewoon slecht' waren, want subtiel was ze dan weer niet. Het feit dat ze zich had laten inenten schepte veel vertrouwen onder de Russische bevolking, waardoor veel mensen veel leed bespaard werd gebleven.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in