We praten je even bij over alle highlights van de koninklijke familie van de afgelopen dagen.

Het was een weekje core business voor de Oranjes: Máxima, Willem-Alexander en met name prinses Margriet openden, bezochten en speechten. Leukste foto van de week? Die van HM met een bad-ass tractor, kijk maar.

Article continues after the ad

MAANDAG

Prinses Ariane had haar eerste schooldag op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Ze keek alsof het best een vroege start voor haar was en haar vader legde het moment vast, net als bij haar zussen. Na een roze en een groene hebben we nu dus een blauwe Royal Fietskrat.

Prinses Margriet was intussen thuis bij Paleis het Loo druk bezig met ‘Liberation75’ tulpenbollen schenken aan de Canadese Veteraan Don White. De overhandiging staat symbool voor 100.000 tulpenbollen die Nederland schenkt aan Canada, 75 jaar na de bevrijding van Nederland door de geallieerden.

Prinses Juliana schonk in 1945 ook 100.000 tulpenbollen aan Canada, als dank voor haar verblijf in Ottawa gedurende de Tweede Wereldoorlog. Prins Margriet is daar in 1943 geboren. De tulp is het symbool geworden van de vriendschap tussen Nederland en Canada.

DINSDAG

Prinses Mabel keerde terug naar Engeland en maakt zich duidelijk een beetje zorgen over de Brexit-perikelen.

WOENSDAG

Koningin Máxima was woensdagochtend aanwezig bij de lancering van de Nationale AI-cursus Junior in Toldijk, gewapend met een elegante boksbeugel van een parelring en een naam-armband die we nog niet eerder hebben gespot. 

We vermoeden niet dat het als geheugensteuntje is bedoeld en 'Diamonds are a girl's best friend', nietwaar? 

De AI-cursus moet kinderen de beginselen van kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) bijbrengen.  De cursus hoopt kinderen te enthousiasmeren voor technologie en hun technologische vaardigheden te verbeteren. Aansluitend bezocht Koningin Máxima Bibliotheek West Achterhoek in Doetinchem. Hier krijgt zij uitleg over het belang van kennis over AI voor iedereen. Bibliotheken in heel Nederland bieden nu de Nationale AI-cursus voor volwassenen en de Nationale AI-cursus Junior aan.

Om het hele eind niet voor niets te rijden, ging HM nog even door voor de opening van de eerste Groene Mineralen Centrale in Beltrum, in de Achterhoek. De centrale is de eerste in Nederland waar dierlijke mest en andere organische reststromen succesvol worden gescheiden in een kunstmestvervanger, een bodemverbeteraar en schoon water. Máxima had er pret met een bad-ass tractor bij de initiatiefnemer, familiebedrijf Groot Zevert Vergisting.. All in a day's work, mensen.

 De centrale is een voorbeeld van kringlooplandbouw in de regio en is een initiatief van familiebedrijf Groot Zevert Vergisting. En ze had er pret met een bad-ass tractor. All in a day's work.

Koning Willem-Alexander - mét de aanbiddelijke Baard van Oranje - hamerde een rondje geloofsbrieven af op Paleis Noordeinde. Daar ontving hij de ambassadeur van de Franse Republiek, Z.E. Luis Vassy...

... de ambassadeur van de Republiek Angola, H.E. mevrouw Maria Isabel Gomes Godinho de Resende Encoge...

...en de ambassadeur van de Verenigde Mexicaanse Staten, Z.E. José Antonio Zabalgoitia Trejo. Hoewel het ongetwijfeld routine is voor ZM, is het best een feestelijk momentje voor de ambassadeurs die met alle egards worden behandeld. Zo worden ze opgehaald met een galarijtuig, is er een erewacht en speelt de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Omdat hij toch lekker bezig was, beëdigde ZM ook maar meteen Hoge Raad leden prof. mr. Assink (rechts) en mijnheer Lock. De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht.

De koning kleedde zich daarna even om en stoomde daarna door naar Maastricht voor een bezoek aan Blauwe Zorg. Dat is een project dat sinds 2013 optimale wijkzorg moet bieden door samenwerking van zorgverzekeraar VGZ, de gemeente, het Universitair Ziekenhuis, huisartsen, zorg en welzijnsinstanties. Het komt neer op eerder hulp bieden zodat mensen minder vaak in de gespecialiseerde zorg terecht komen.

Het bezoek met minister Bruins is het elfde in een reeks van bezoeken van de koning met ministers en staatssecretarissen. Willem-Alexander wil zo zien hoe het beleid van een bewindspersoon uitpakt in de praktijk.

En prinses Margriet was aanwezig bij de opening van het 9e VISTA-congres in Novotel Amsterdam City. Tijdens het tweejaarlijkse wetenschappelijk congres van het International Paralympic Comittee (IPC) hield ze een kort praatje. Sinds 2005 is Prinses Margriet lid van het erebestuur van het International Paralympic Comittee (IPC).

En Margriets zoon prins Bernhard-met-de-moeilijke-bril vergaderde over zijn goede doel.

DONDERDAG

Máxima vierde het jubileum van veertig jaar De Kindertelefoon in Utrecht. De Kindertelefoon begon in 1979 als een lokaal initiatief van Amsterdamse ouders. Tegenwoordig  werken er meer dan vijfhonderd opgeleide vrijwilligers op zeven locaties in Nederland. De Kindertelefoon biedt kinderen tot achttien jaar de mogelijkheid om laagdrempelig hun verhaal te doen. Dit kan gaan over verliefdheid, verwaarlozing en alles daar tussen.

Tijdens haar bezoek kreeg HM een rondleiding door het gebouw, sprak met jongeren en medewerkers startte de campagne 'Met De Kindertelefoon kun je al 40 jaar over ALLES praten.'

En prins Pieter Christiaan, zoon van prinses Margriet, pakte zijn training weer op: de man is een fanatiek hardloper. 

VRIJDAG

Koning Willem-Alexander opende het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag. Het herinneringscentrum is gevestigd in het gerestaureerde cellencomplex van de Scheveningse gevangenis waarin ruim 25.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten.

De Royal Historicus staat hier in Dodencel 601. In de oorlog kreeg het complex al de naam ‘Oranjehotel’, als eerbetoon aan de vele opgesloten verzetsmensen.

En prinses Viktoria de Bourbon-Parma, de vrouw van prins Jaime (zoon van prinses Irene) hield zich onledig met natuurfotografie. 

ZATERDAG

Prinses Beatrix opende het nieuwe bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Het was erg Hollands weer qua wind, regen en zon, maar dat mocht de feestelijkheden niet drukken.

Als beschermvrouw van Vereniging De Hollandsche Molen duikt ze overal op waar iets met molens te vieren is...

...en dan kun je uiteraard niet om Kinderdijk heen.

Het leverde in ieder geval mooie plaatjes op. Tot zover de Royal Werkweek! 

Foto's © Koninklijk Huis, ANP, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in