We praten je even bij over het gesprek na de fotosessie.

Na het fotomoment en voor het vertrek naar de PH-GOV maakten koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijd vrij voor de pers. Zo meldde ZM dat ze weer willen proberen om staatsbezoeken op te starten volgens de regels en ging het nog even over zijn indrukwekkende toespraak op de Dam, op 4 mei.

"Ik vond het een uitdaging daar te staan en wilde een persoonlijk verhaal vertellen," zei de koning. "Dat kan niet zonder mijn eigen familie erbij te halen. Onze bezoeken aan Israël en Auschwitz maakten mij nogmaals duidelijk dat er iets gezegd moest worden richting de Joodse gemeenschap." De koning sprak op de Dam over zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina die te weinig deed tegen de jodenvervolging.

Article continues after the ad

Even de highlights bij elkaar: prinses Amalia (16) begint na de zomervakantie aan het examenjaar van het gymnasium. Haar vader hintte erop dat ze een tussenjaar neemt voordat ze aan een vervolgstudie begint. "En ze de wijde wereld in trekt’’, zei hij.

Uiteraard werd met het koningspaar stilgestaan bij de afgelopen maanden. Willem-Alexander: "Ik ben nog nooit zo veel thuis geweest als de afgelopen tijd. Voor het gezin was dat heel waardevol, we hadden echt tijd voor elkaar. Ik denk dat we hier later op terugkijken als een tijd die we graag een keer over zouden willen doen, maar dan zonder het coronavirus."

De prinsessen hebben hun oma, prinses Beatrix, nog geen knuffel gegeven vanwege de 1,5 meter-regel. Willem-Alexander gaf aan zijn moeder regelmatig bezocht te hebben op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. "Ze heeft een grote tuin, waar je mooi kan wandelen."

Over de discussie rond de Gouden Koets zei ZM: "We gaan bij restauratie niet de geschiedenis herschrijven. Maar hij is nu nog in restauratie, dus als hij klaar is kijken we verder. Ik volg de discussie."

Over zijn dochters en sociale media zei Willem-Alexander: "Wij vinden dat ze er heel verstandig mee omgaan. Tuurlijk gaat er wel eens wat mis."

Máxima vulde hem aan: "Dit moeten ze zelf leren."

En daarna was het toch echt tijd voor Griekenland...

...waar ze om half zes in Athene zijn geland. Van daaruit was het nog zo'n 2,5 uur rijden naar de villa Fijne vakantie, Oranjes!

Foto's (c) Brunopress, ANP, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in