Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oranjes: Troonrede dit jaar in Koninklijke Schouwburg

Mooi alternatief voor de Ridderzaal. De troonrede wordt dit jaar op 20 september uitgesproken in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De Eerste Kamer laat weten dat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de wens van de gemeente Den Haag om een alternatieve locatie te bedenken. De Ridderzaal, tradit...

Oranjes: Troonrede dit jaar in Koninklijke Schouwburg

Mooi alternatief voor de Ridderzaal.

De troonrede wordt dit jaar op 20 september uitgesproken in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De Eerste Kamer laat weten dat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de wens van de gemeente Den Haag om een alternatieve locatie te bedenken.

De Ridderzaal, traditioneel de locatie voor het ceremoniële gedeelte van Prinsjesdag, is vanwege verbouwing de komende jaren dicht. De afgelopen twee jaar was uitgeweken naar de Grote Kerk in het centrum van Den Haag. Maar, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten, dit was voor omwonenden en ondernemers niet wenselijk.

"Zij hadden hier dagenlang hinder van. Vandaar onze wens om een andere locatie hiervoor uit te zoeken. De Grote Kerk ligt echt midden tussen woningen en winkels. Dat is met de Koninklijke Schouwburg makkelijker te regelen." De locatie heeft bovendien wat meer sfeer.

De traditionele route per koets zal niet heel veel afwijken aangezien de Koninklijke Schouwburg net om de hoek van de Ridderzaal ligt. Het Binnenhof, waar de Ridderzaal ligt, is sinds eind vorig jaar hermetisch afgesloten door de verbouwing. Dit zal zeker tot 2026 duren.

In de Koninklijke Schouwburg is plaats voor zo'n 800 mensen, ongeveer evenveel als er in de Ridderzaal passen. Er wordt nog gekeken naar hoe de zaal er precies uit komt te zien op de dag van de Troonrede.

Nu staat er een podium en het is nog onduidelijk of dat afgebroken wordt. Wel is bekend dat er stoelen uit de Ridderzaal worden gehaald voor de gasten en dat de troon ook in de schouwburg komt te staan. Tot de Ridderzaal weer kan worden gebruikt, blijft de Troonrede in de schouwburg.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in