Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oranjes: royal amazones met grote paardenliefde

Maar roskammen, daar zijn ze niet zo'n fan van… Het is vandaag de Dag van het Paard en meer aanmoediging hebben we niet nodig om de paardenliefde van de Oranjes eens onder de loep te nemen. De huidige generaties Oranje kregen hun paardenliefde mee van prins Bernhard, die – as you do -  een eigen ...

Oranjes: royal amazones met grote paardenliefde

Maar roskammen, daar zijn ze niet zo'n fan van…

Het is vandaag de Dag van het Paard en meer aanmoediging hebben we niet nodig om de paardenliefde van de Oranjes eens onder de loep te nemen.

De huidige generaties Oranje kregen hun paardenliefde mee van prins Bernhard, die – as you do -  een eigen baan had om dressuur op te oefenen. Op de pony: prinses Beatrix! Bernhard was een goed ruiter, die zijn talenten vooral doorgaf aan…

...zijn oudste dochter, hier in 1951. Het is een apocrief verhaal, want ze heeft er nooit uitgebreid over gesproken, maar de prinses houdt al haar hele leven zo van paarden 'omdat die haar niet als een royal zien en haar vaardigheden te paard niets te maken hebben met haar status, maar voortkomen uit aanleg en wat ze zelf heeft geleerd.' Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. 

Beatrix, hier tijdens een concours in 1952...

...ontpopte zich als een enthousiast amazone en reed in 1960 zelfs te paard door Leiden. Het rijden zelf heeft altijd haar voorkeur gehad, het was in Beatrix' geval vooral kant-en-klaar opstappen. Ze is zelden betrapt op roskammen en stallen uitmesten à la prinses Anne, de dochter van de Queen. Van de Oranjes is eigenlijk alleen Amalia degene die écht de weg weet in de stal, ook op het gebied van verzorging.

Hoe dan ook, Beatrix kon wel geweldig rijden, kijk maar naar deze strandrit (bang was ze niet!).

Van haar zonen leerden vooral Constantijn ("Hij was erg brutaal te paard") en Willem-Alexander (hier als springruiter in 1983) goed rijden; prins Friso was niet zo'n fan.

In Máxima vond Willem-Alexander een medeliefhebber. Een rit over de Mongolische steppen tijdens een bezoek aan dat land? Graag zelfs. Ze rijden ook veel samen tijdens vakanties in Argentinië. 

Hun dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn op hun beurt ook weer paardengek. Op deze foto van september 2015 staan (van links naar rechts): prinses Ariane en Fredje, prinses Catharina-Amalia en Safary en prinses Alexia en Pixie. Over de kiek was meteen een hoop gezeur over het ontbreken van caps, maar die gingen na het poseren echt gewoon op, toen ze aan de buitenrit begonnen.

Van het drietal is Amalia (hier in 2016) degene die op dit moment het meest rijdt. Misschien dat we na haar achttiende verjaardag wat meer mogen weten over deze hobby, want die is nu nog vooral in nevelen gehuld. 

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in