Beetje goodwill kweken kan geen kwaad.

Bij de mededeling van de koning dat ze 'de vakantie zouden afbreken' dachten de meeste mensen dat hij 'we maken rechtsomkeert' bedoelde. Dat viel nog best mee, het de Oranjes zijn vanavond pas weer in Nederland teruggekeerd.

Article continues after the ad

Ze reisden per lijnvlucht, vermoedelijk om niet ook nog eens het verwijt van extra CO2 uitstoot te krijgen voor de PH-GOV, en landden even na achten op Schiphol. Het Commentariaat op Twitter vermaakte zich intussen met de nodige fotomontages. 

Onwillekeurig vraag je je toch af hoe de stemming vandaag is geweest. Teleurgesteld, ongetwijfeld. Boos, bedrukt, verongelijkt? Misschien ook wel een beetje berouwvol, qua voortschrijdend inzicht? Drie mondige tieners die door hun contacten misschien net wat meer in de samenleving staan dan hun ouders...

... twee volwassenen die zich een andere week hadden voorgesteld, de beveiliging – het zal even schakelen zijn geweest om alles weer in Nederland te krijgen. Daar kan ZM dan de rest van de vakantie verder stukslaan aan eens bedenken hoe het beter kan, qua maatschappelijke antenne.

En misschien kan ook het excuses-vrije statement nog even worden geëvalueerd. Dit meldde de koning gisteren via de RVD: "We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij." Misschien was het handiger geweest om gewoon te zeggen: 'Sorry, kapitale inschattingsfout'.

Inmiddels zijn de Oranjes weer thuis op Paleis Huis ten Bosch. 

Willem-Alexander heeft sinds zijn inhuldiging in 2013 een vlekkeloos parcours als staatshoofd gelopen, waar pas recentelijk de sleet in is gekomen. Zijn speech tijdens de Dodenherdenking was indrukwekkend en dat gold ook voor ZM's coronatoespraak van 20 maart: "Alertheid, solidariteit en warmte: zolang we die drie vasthouden kunnen we deze crisis samen aan, ook als het wat langer gaat duren." En even later in dezelfde speech over de autoriteiten: "Het is belangrijk dat we hun ons vertrouwen blijven geven en alle aanwijzingen opvolgen." Dat geldt ook voor de Oranjes. Iets om de komende week over na te denken. En misschien over een vers setje scherpe adviseurs en daar dan ook daadwerkelijk naar luisteren.

Foto's (c) RVD, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in