De koning was zelfs bij de kwalificatie.

Kritiek, enthousiasme – de Formule 1 in Zandvoort wekt bij iedereen van alles op, maar bij de Oranjes toch vooral geestdrift.

En dat zal vast komen omdat prins Bernhard er mede voor heeft gezorgd dat het spektakel is teruggekeerd naar Nederland.

Zijn vader Pieter van Vollenhoven was alvast trots (en wij herkenden Bernhard in eerste instantie niet zonder Moeilijke Bril).

Article continues after the ad

Koning Willem-Alexander wordt vandaag verwacht mét Máxima en was er ook gisteren al bij. Hij zag bij de kwalificatie Max Verstappen de pole position voor de race van vandaag behalen.

Voor de eer?

Het was voor prins Bernhard qua PR een beter moment dan de week die eraan vooraf ging.

Toen lekte onder andere uit dat hij en zijn mede gefortuneerde zakenpartners de populaire band Chef's Special had gevraagd gratis op te treden tijdens de Grand Prix voor 70.000 betalende gasten. In tijd waarin artiesten vrijwel geen inkomen hebben door de coronabeperkingen – dan heb je toch weinig gevoel voor de tijdgeest.

Makkelijk doelwit

Nu is een welvarende prins met talent voor zaken een gemakkelijk doelwit. Je kunt ook zeggen: hij verdient als lid van de koninklijke familie zijn eigen geld...

...en zamelt met zijn stichting Lymph&Co veel geld in voor kankerbestrijding, nadat hij zelf was hersteld van de ziekte.  

Slecht in PR

De goodwill die hij hiermee zou kunnen kweken, wordt echter snel teniet gedaan door berichten over de honderden woningen die Bernhard en zijn zakenpartners bezitten in Amsterdam, die voor zeer hoge maandhuren worden verhuurd in een tijd van woningnood.

In het boek Zakenprins van Maarten van Dun wemelt het van de voorbeelden die bewijzen dat de prins geen sociale antenne heeft. " Met een cv vol juridische schikkingen en een adresboekje met dubieuze contacten op de Balkan is de pandjes­prins het symbool geworden van een proleterige elite die alleen aan eigen plezier en portemonnee denkt," stelt Van Dun.

Algemeen belang doet hem niets: "De beste vrienden en trouwe zakenpartners van Bernhard, veelal medestudenten uit Groningen, concentreren zich liever op zakelijk succes. Ook zij wijzen hem niet op de verantwoordelijkheden die horen bij privilege, vermogen en een prinselijke titel. Daarop wijzen wordt afgedaan als kleinburgerlijk gezeur, vertellen ingewijden."

Misschien iets terug doen?

Het zou Bernhard sieren als hij na dit ontegenzeggelijk succesvolle weekend iets aardigs zou doen voor iedereen die last heeft gehad van de Grand Prix, zoals kleine ondernemers wiens bedrijven dagen stillagen door het circus. Al is het maar een forse investering in het natuurgebied dat moest sneuvelen voor het circuit of bomen planten tegen de enorme uitstoot. Maar we kennen 'm inmiddels een beetje: don't hold your breath.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in