Alvast een beetje voorpret voor het staatsbezoek.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Joko Widodo volgend jaar een staatsbezoek aan de Republiek Indonesië. Het heeft plaats in de week van 9 maart.

Het staatsbezoek 'is een bevestiging van de brede en hechte relatie tussen beide landen en staat in het teken van toekomstgerichte samenwerking op het gebied van landbouw, gezondheid, maritieme industrie en kustbescherming, circulaire economie en watertechnologie.' Het programma is nog niet bekend, maar de rijstvelden van Bali zouden zomaar in de missie kunnen passen. 

Article continues after the ad

Gezien de lange gezamenlijke geschiedenis lopen de Oranjes de deur bepaald niet plat in Indonesië. Koningin Wilhelmina vond het er te warm en was bovendien bang een tropische ziekte op te lopen, vandaar dat ze nooit een voet op Indonesische bodem heeft gezet. De drie koningen die haar voorgingen, bezochten het land evenmin. Koningin Juliana reisde er als eerste Oranje heen in 1971, toen Indonesië al lang geen deel meer uitmaakte van het koninkrijk. Het ging om een 10-daags staatsbezoek en Juliana arriveerde nog redelijk ingepakt, maar al snel kwam er luchtigere kleding uit de koffer. Bonuspunten voor deze geweldige bloeiende hoed, zo te zien een ode aan haar derde dochter.

En de handschoenen bleven áán. 

En de koningin mocht graag haar diamanten luchten, nietwaar?

Koningin Juliana in Jakarta, 1971.

Merdekka Paleis, Jakarta, 1971. 

De ontvangst ging overal in stijl.

Bali, 1971 – midden in een groep die de rituele kecak (apendans) uitvoert.

Lekkere hapjes in Djokja proeven.

En aan het einde van het bezoek had het stel de plaatselijke mode helemaal omarmd. Bernhard staat hier bij Bandung vulkaan Tangkoeban Prahoe te filmen.

Koningin Beatrix bezocht het land in 1995. Gezien haar look had ze lak aan de tropische temperaturen, prins Claus had zijn das echter al een beetje los. In het midden president Soeharto.  

Ze bezochten onder andere het Prambanan tempelcomplex in Yogyakarta. 

Kroonprins Willem-Alexander mocht mee #royalstage.

En ze adopteerden allemaal een orang oetan.

Máxima was er in 2016 in haar rol als VN-gezant voor 'financiële diensten voor iedereen'. Keuze jurk: briljant.

Het was een dol werkbezoek, onder andere aan de kleine middenstand van Bogor.

In 2018 keerde HM  terug, ook voor haar VN-rol. Hier was ze net geland in Lampung.

En later had ze ook nog een goed en vooral vrolijk gesprek met president President Joko Widodo. Volgend voorjaar volgen we de Oranjes op de voet en lees je alles over het staatsbezoek op Nouveau!  

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in