Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oranjes: het rapportcijfer mag wel wat omhoog

Tijd voor een royal goodwill en charme-offensiefje! Een meerderheid van de bevolking heeft vertrouwen in Willem-Alexander en Máxima, maar dat vertrouwen is wel beschadigd in de coronacrisis. De mislukte vakantie, 'onzichtbaarheid' en de hogere vergoeding schaden het imago van het koningspaar. Dat...

Oranjes: het rapportcijfer mag wel wat omhoog

Tijd voor een royal goodwill en charme-offensiefje!

Een meerderheid van de bevolking heeft vertrouwen in Willem-Alexander en Máxima, maar dat vertrouwen is wel beschadigd in de coronacrisis. De mislukte vakantie, 'onzichtbaarheid' en de hogere vergoeding schaden het imago van het koningspaar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek van EenVandaag, onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel. Daarin geeft 63 procent aan vertrouwen te hebben in de koning: het laagste cijfer sinds Willem-Alexander koning is.

Het contrast met 2018 is groot, toen 85 procent nog achter zijn prestaties als koning stond. Ook de steun voor koningin Máxima daalt licht: van 78 procent vorig jaar naar 69 procent nu.

Goede start

De dalingen komen vooral door hun optreden in de coronacrisis. De helft vindt nu dat Willem-Alexander (50 procent) en Máxima (51 procent) hun rol als koning en koningin in deze tijd goed invullen.

Recentelijk is ZM wat vaker in levenden lijve in het land te spotten

Vorig jaar, 2 maanden na de eerste corona-uitbraak in Nederland, vonden flink meer mensen dat Willem-Alexander en Máxima (respectievelijk 72 en 69 procent) het goed deden in de coronacrisis.

Waar zijn ze nu? 

Een gevoelig punt is de zichtbaarheid van het koningspaar in het afgelopen jaar. Ruim vier op de tien vindt dat ze zich onvoldoende hebben laten zien, terwijl, zegt een ondervraagde in het onderzoek, "dit rampjaar de uitgelezen kans was voor de koning om mensen in de samenleving te troosten en gerust te stellen.".

En een ander: "Natuurlijk, we zien wel eens beelden van hem tijdens een werkbezoek. Maar echt aanwezig zijn en het hele volk een hart onder de riem steken, is klaarblijkelijk niet zijn ding." Waarbij misschien speelt dat ze de coronaregels willen respecteren of al overbelaste organisaties niet met de heisa van en bezoek willen belasten - het hoeft geen onwil te zijn. 

Vakantieblunder

Een tweede reden voor het matige rapportcijfer van Willem-Alexander in de coronacrisis is de mislukte vakantie naar Griekenland. De koning reisde in oktober met zijn gezin af naar dat land, destijds aangemerkt als code geelgebied.

Hoewel het gezin volgens de coronaregels formeel niets verkeerd deed, ontstond er ophef over de timing en keerde het gezin een dag later alweer terug. Het koningspaar bood via een videoboodschap excuses aan. 

Goede voorbeeld

Een ruime meerderheid vond de vakantie onverantwoord en de ophef erover terecht. Maar met die excuses is de zaak niet afgedaan, blijkt uit het EenVandaag-onderzoek. 46 procent zegt dat de reis naar Griekenland tot op de dag van vandaag een negatieve invloed heeft op het beeld van de koning.