Máxima bij StudyPortals in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven
Máxima bij StudyPortals in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven

Koningsdag 2021 in de Lichtstad, het is bekend terrein.

Maastricht was niet heel droef over de keuze voor Eindhoven voor Koningsdag 2021. Hun programma vraagt om een tijd waarin corona geen rol meer zal spelen en wat in het vat zit, verzuurt niet.

Article continues after the ad

Toch zal het geen klassiek Oranjefeest in de stad worden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen zullen zich beperken tot Brainport Eindhoven.

Dat is een technologie-hub waar men werkt aan 'complexe machines en vernieuwende producten die de wereld beter maken op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid, mobiliteit, energie en voeding.' En dat zijn nu precies dingen waar de koning in geïnteresseerd is, dus bereidt je voor op veel virtuele leermomentjes. 

Eindhoven is overigens vertrouwd terrein voor de Oranjes, die er vooral recentelijk met enige regelmaat komen. Koningin Wilhelmina was er in 1904 en koningin Juliana in 1963, hier met een van haar kick-ass tulbanden.

Een jaar later opende prinses Beatrix er de stadsschouwburg. Maken we even een sprongetje vooruit, dan komen we terecht bij het jaar…

2001

Kennismakingstoer van Willem-Alexander en zijn verloofde, Máxima Zorreguieta, in een soort Eindhovense pausmobiel, in de Brabantse regen.

2005

Máxima treinde in 2005 van Utrecht naar Eindhoven in de Zilverrail, een jongerentrein. Geen idee wat hier gaande was, wr gokken op iets met muziek.

2007

Werelddovendag en een koninklijke poging tot gebarentaal.  

2011

Prinses Beatrix bij het 65ste International Concours Hippique in Eindhoven.

Máxima opende er in hetzelfde jaar de Dutch Design Week, behangen met fraaie zwerfkeien.

2012

Prinses Beatrix nam president Ivan Gasparovic en Silvia Gasparovicova van Slowakije mee naar Brainport, waar het gezelschap stuitte op een sassy Eindhovense die het allemaal maar zo-zo vond.

2013

Nog-net-geen-koning Willem-Alexander bezocht de DAF-fabriek, iets wat een terugkerend thema op zijn schema blijkt te zijn,

Hier nog nét koningin Beatrix opende dezelfde maand het Philips Museum in Eindhoven met een draagbare ledlamp. All in a days work!

En hier is een kersverse koningin Máxima in gesprek met een robot bij de Eindhovense Robocup, gewapend met een kloeke clutch.

2014

Een jaar later was HM er alweer, voor een bijeenkomst met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Kracht on Tour bij IGLUU Eindhoven… 

…en bij een muziekproject van de Koninklijke Luchtmacht, op vliegbasis Eindhoven…

…met niet veel later het zeer droeve moment waarop de eerste slachtoffers van de ramp met de MH17 terugkeerden op Eindhoven Airport.   

2016

Koningin Máxima reikte in Eindhoven de Koning Willem I Prijs 2016 en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016 uit in Radio Royaal.

Werkbezoek aan EigenBaas-programma op Summa College in Eindhoven.

Zelfde jaar: bezoek aan de Dutch Design Week.

En nog eentje: de komst van SingularityU (University) naar Nederland en de opening door koningin Máxima. Het lint wordt omhoog gehouden door twee drones. Verwacht meer in dit genre voor Koningsdag 2020.

2017

Koningin Maxima opende het hoofdkantoor van StudyPortals in het Klokgebouw te Brainport

2020

In mei dook ZM op in sportgebied Genneper Parken in Eindhoven, waar hij als ervaren hockeyvader precies wist wat hij wel en niet moest zeggen.

De koning was in juni weer eens bij DAF in Eindhoven, mét spatkap. En volgend jaar dus weer, met het hele gezin naar Strijp, om een innovatieve Koningsdag te omarmen.

Foto's (c) Brunopress, PPE Agency, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in