Het blijft een mooie trouwdatum, 02-02-2002.

Op de trouwdag van toen nog kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta was het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar, zelfs nog zachter dan de afgelopen dagen het geval was.

Article continues after the ad

Het betekende een zonnige dag voor een stralend feestje met een prachtige bruid...

...en een heel happy bruidegom. 

Nu kan er in achttien jaar veel gebeuren. In het geval van Willem-Alexander en Máxima was er het verlies van geliefde familieleden zoals prins Claus, prins Friso en Máxima's vader Jorge en zusje Inès. Maar ook: drie leuke dochters en sinds 2013 een interessante nieuwe baan. Hoe verging het de gasten op hun bruiloft? 

Prinses Laurentien was zwanger van Eloise op 02-02-2002 en zit momenteel midden in de mondige pubers. Constantijn en zij ontwikkelden zich tot waardevolle Oranjes, met nuttige bezigheden zonder toelage. Ze zijn daarmee het voorbeeld geworden voor alle Europese monarchieën die een kostenbesparend klein Koninklijk Huis nastreven.

Dat het bij dit stel zo'n succes is, komt uiteraard ook door hun nuchtere instelling. Totally off topic: de prins mag zijn huidige baard nooit meer afscheren. 

Prinses Caroline van Hannover, geboren van Monaco, was in 2002 nog gelukkig met prins Ernst August van Hannover, hoewel die zich al twee jaar aan het misdragen was als driftig drankorgel. Ze leven al jaren gescheiden van tafel en bed, maar zijn officieel nog altijd getrouwd. Caroline is een gelukkige moeder en oma te Monaco, Parijs en Londen, Ernst August brengt zijn dagen met boze brouilles door in Oostenrijk. 

Kroonprinses Mette-Marit en kroonprins Haakon van Noorwegen waren in 2002 zelf nog maar net vijf maanden getrouwd en zagen tijdens de drie dagen durende festiviteiten kans om in de zeer vroege ochtend samen even over de grachten te struinen, beveiliging in hun kielzog uiteraard. 

Tegenwoordig zijn ze ouders van prinses Ingrid Alexandra en prins Sverre, Mette-Marits zoon uit een eerdere relatie, Marius, is volwassen en zelfstandig. De kroonprinses lijdt aan een ernstige longziekte zodat ze haar agenda heeft moeten beperken, maar ze probeert er op belangrijke momenten van het koningshuis altijd bij te zijn. 

Kroonprins Naruhito van Japan (links) moest nog achttien jaar wachten op zijn grote promotie tot keizer. Hij was in 2002 alleen naar Nederland gekomen, omdat zijn vrouw Masako kampte met een stevige depressie, voortkomend uit het strenge hofleven. 

De metamorfose die dit stel sinds de inhuldiging van Naruhito het voorjaar van 2020 heeft ondergaan is... indrukwekkend. De Chrysantentroon blijft een van de meest ondoorgrondelijke monarchieën ter wereld, maar de rol van keizer en keizerin doet Naruhito en Masako zeer goed.  

Hier nog kroonprins Felipe van Spanje had Letizia nog niet ontmoet, dat zou pas later dat jaar gebeuren.

Letizia en hij trouwden in 2004 en hebben twee dochters. Sinds 2014 regeert hij als koning Felipe VI en is het levende bewijs dat sommige mannen met de jaren alleen maar aantrekkelijker worden: ook hij mag zijn baard nooit meer afscheren. 

In 2002 had kroonprinses Victoria nét Daniel Westling leren kennen, de personal trainer die in 2010 prins Daniel van Zweden zou worden. De relatie werd in mei 2002 bekend, het was hier allemaal nog heel pril en Vic kwam dan ook met haar broer prins Carl Philip - destijds nog vooral geïnteresseerd in snelle auto's - naar het huwelijk van de Oranjes.

 

De kroonprinses kreeg prinses Estelle en prins Oscar met Daniel (links) en is en zeer stabiele en populaire factor in Zweden, die desgewenst zó het stokje van haar vader kan overnemen. Carl Philip trouwde in 2015 met Sofia Hellquist (rode jurk) met wie hij twee zoontjes heeft. Hij bouwde een succesvolle carrière op als ontwerper van prachtig Nordic glaswerk, serviesgoed en ander home decor én draagt tegenwoordig een succesvolle baard.  

Kroonprins Frederik van Denemarken had in 2002 zo'n anderhalf jaar verkering met Tasmaanse Mary Donaldson. Het deed hem goed, hij kwam in deze periode aanzienlijk minder vaak in het nieuws door zijn activiteiten als kroegtijger. Zijn vriendin meenemen naar een Royal Wedding, dát ging echter nog een stapje te ver. 

Frederik en Mary trouwden in 2004 en kregen vier kinderen. Leuk gezin, leuk stel, maar het is wel een beetje sneu dat ze nog altijd in de wacht staan. De kroonprins werd vorig jaar vijftig en is er echt aan toe om dat te gaan doen waar hij al zijn hele leven naartoe werkt. Het bewijst maar eens de grote liefde en wijsheid van prinses Beatrix, om bij leven te wisselen.

Ook iemand die al érg lang in de wacht staat is prins Charles die in 2002 echter wel privé heel gelukkig was, omdat hij eindelijk zijn leven deelde met zijn grote liefde Camilla. Die had destijds nog geen officiële status en was niet bij het huwelijk van de Oranjes. Zijn 'date' voor de dag was koningin Noor van Jordanië, de vierde en laatste vrouw van koning Hussein. Na zijn dood in 1999 trok ze zich wat terug uit de openbaarheid, om het nieuwe koningspaar - stiefzoon Abdullah en zijn vrouw Rania - de ruimte te gunnen. 

 

Charles is nog altijd heel gelukkig met Camilla en lijkt vrede te hebben met zijn eeuwige rol als kroonprins. In de praktijk functioneert hij overigens grotendeels als officieus regent, om zijn hoogbejaarde moeder wat te ontlasten. De tijd vliegt, nietwaar?

Foto's (c) Brunopress, ANP, Kungahuset, Kongehuset, Det Danske Kongehus, The Royal Family, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in