De excuusmomenten van het koningspaar.

Inmiddels zijn ze welbekend, de woorden van Willem-Alexander en Máxima over het afbreken van hun herfstvakantie naar Griekenland.

Article continues after the ad

"We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij."

Duidelijk verhaal op zich, al ontbreekt er wel iets: een echt excuus. Daar zijn de Oranjes sterk in, sorry zeggen zonder ook echt sorry te zeggen. Zie ook deze beroemde excuseermomentjes van de koning en koningin.

'De Nederlander bestaat niet.'

Zo sprak prinses Máxima in 2007. "Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. 'De' Nederlander bestaat niet. 'De' Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden." Vond niet iedereen even leuk, waarna een geschrokken Máxima een paar dagen later haar uitspraak verduidelijkte:

"Dat is juist zo mooi aan Nederland. Het biedt ruimte aan verscheidenheid: Limburger en Amsterdammer, protestant en katholiek, koopman en dominee, fan van Ajax of Feyenoord. Maar wij voelen ons toch allemaal Nederlander, dankzij die verscheidenheid kunnen we één blijven. Dat is in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Nederland is juist heel warm en gastvrij. Ik ben met open armen ontvangen. Daarom voel ik me ook zo thuis in Nederland."

Mozambique

De vakantievilla binnen een schimmig project in Mozambique moest nog voor er ook maar één keer vakantie gevierd was weer verkocht worden. 'Een inschattingsfout', lieten de Oranjes weten. Of zoals ze schreven in een brief aan premier Balkenende:

"De publiciteit en discussie raakt ons zeer. Dit staat haaks op hetgeen wat wij met onze beslissing deel te nemen wilden en willen bereiken: niet alleen een vakantiehuis op een mooie en rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking."

Beetje dom

Een welbekende blunder: Willem-Alexander verwees in 2001 naar een brief uit een Argentijnse krant waarin stond dat Máxima's vader Jore Zorreguieta zou worden vrijgepleit van oorlogsmisdaden. Die brief bleek geschreven door niemand minder dan Jorge Videla en dus niet waar, waarna Máxima de beroemde woorden

"Hij was een beetje dom", sprak over haar kersverse verloofde. Een vertederend excuses, maar niet écht een excuus natuurlijk. Ingestudeerd, bleek bovendien vele jaren later. Maar toen hadden we Máxima al volledig in ons hart gesloten, dus doet dat er nog echt toe?

Mondkapjesgate

In Griekenland kwamen de Oranjes deze zomer veel te dichtbij een Griekse restauranteigenaar, zonder mondkapje ook nog.

Ze schreven: “In media verscheen een foto waarop we te weinig afstand houden. In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet. Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.”

Misschien wel hun meest excuserende excuus ooit. Waarna we óók nog eens werden getrakteerd op nieuwe foto's van de drie A's, als pleister op de wonde.

De sjoemelsubsidie

In mei van dit jaar kwam er een soortgelijk charmeoffensief/bliksemgeleidermomentje. Toen er ophef ontstond over de subsidie die de koning krijgt voor Kroondomein Het Loo, terwijl daar grote delen van het jaar geen publiek mag komen. In de officiële reactie stond dat Willem-Alexander 'onder dezelfde voorwaarden als elke andere private beheerder van bos- en natuurterreinen gebruik kan maken van de subsidieregeling'. En daarmee was de kous af.

Maar niet voordat Majesteit ons plots en voor het allereerst op Instagram trakteerde op een bakrecept.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” - Máxima Ingrediënten koekjes: · 300 gr maizena · 200 gr bloem · 200 gr roomboter (op kamertemperatuur) · 150 gr suiker · 4 eidooiers · 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) · 2 afgestreken theelepels bakpoeder · het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder · de geraspte schil van 1 citroen · 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling: · dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker) · geraspte kokos Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe! Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar! #vermijddrukte #thuisbakken #alfajores #recept #koekjes #koningin #KoninginMáxima #gefeliciteerd #verjaardag #eetsmakelijk 📸RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Sorry seems to be the hardest word, kortom. Ook voor een koning en een koningin. Best herkenbaar, toch? Wij zijn benieuwd of er deze week nog een bliksemgeleidertje onze kant op komt...

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in