Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mea Máxima Culpa

De excuusmomenten van het koningspaar. Inmiddels zijn ze welbekend, de woorden van Willem-Alexander en Máxima over het afbreken van hun herfstvakantie naar Griekenland. "We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons...

Mea Máxima Culpa

De excuusmomenten van het koningspaar.

Inmiddels zijn ze welbekend, de woorden van Willem-Alexander en Máxima over het afbreken van hun herfstvakantie naar Griekenland.

"We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij."

Duidelijk verhaal op zich, al ontbreekt er wel iets: een echt excuus. Daar zijn de Oranjes sterk in, sorry zeggen zonder ook echt sorry te zeggen. Zie ook deze beroemde excuseermomentjes van de koning en koningin.

'De Nederlander bestaat niet.'

Zo sprak prinses Máxima in 2007. "Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. 'De' Nederlander bestaat niet. 'De' Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden." Vond niet iedereen even leuk, waarna een geschrokken Máxima een paar dagen later haar uitspraak verduidelijkte:

"Dat is juist zo mooi aan Nederland. Het biedt ruimte aan verscheidenheid: Limburger en Amsterdammer, protestant en katholiek, koopman en dominee, fan van Ajax of Feyenoord. Maar wij voelen ons toch allemaal Nederlander, dankzij die verscheidenheid kunnen we één blijven. Dat is in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Nederland is juist heel warm en gastvrij. Ik ben met open armen ontvangen. Daarom voel ik me ook zo thuis in Nederland."

Mozambique

De vakantievilla binnen een schimmig project in Mozambique moest nog voor er ook maar één keer vakantie gevierd was weer verkocht worden. 'Een inschattingsfout', lieten de Oranjes weten. Of zoals ze schreven in een brief aan premier Balkenende:

"De publiciteit en discussie raakt ons zeer. Dit staat haaks op hetgeen wat wij met onze beslissing deel te nemen wilden en willen bereiken: niet alleen een vakantiehuis op een mooie en rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking."

Beetje dom

Een welbekende blunder: Willem-Alexander verwees in 2001 naar een brief uit een Argentijnse krant waarin stond dat Máxima's vader Jore Zorreguieta zou worden vrijgepleit van oorlogsmisdaden. Die brief bleek geschreven door niemand minder dan Jorge Videla en dus niet waar, waarna Máxima de beroemde woorden

"Hij was een beetje dom", sprak over haar kersverse verloofde. Een vertederend excuses, maar niet écht een excuus natuurlijk. Ingestudeerd, bleek bovendien vele jaren later. Maar toen hadden we Máxima al volledig in ons hart gesloten, dus doet dat er nog echt toe?

Mondkapjesgate