Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima's VN-werk wordt gesponsord door BuZa

Zelf krijgt ze het symbolische bedrag van 1 dollar. De Nederlandse regering ondersteunt het werk van koningin Máxima voor de Verenigde Naties financieel met jaarlijks gemiddeld 150.000 euro, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, op vragen van de NOS. Dat bedrag wordt indirect betaald door ...

Máxima's VN-werk wordt gesponsord door BuZa

Zelf krijgt ze het symbolische bedrag van 1 dollar.

De Nederlandse regering ondersteunt het werk van koningin Máxima voor de Verenigde Naties financieel met jaarlijks gemiddeld 150.000 euro, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, op vragen van de NOS. Dat bedrag wordt indirect betaald door de belastingbetaler.  

Máxima viert komende week haar eerste tien jaar als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering en ontwikkeling (UNSGSA). In die rol bezoekt ze staatshoofden en regeringsleiders om bij hen te pleiten zoveel mogelijk mensen toegang tot financiële diensten te geven, vooral diegenen in arme landen met weinig geld. Dit was een van haar eerste activiteiten in die rol, een toespraak bij de Wereldbank in 2009. 

De anderhalve ton wordt vooral besteed aan reis- en verblijfskosten van de koningin en een medewerker van de Dienst Koninklijk Huis. Ze gaat zo'n tien keer per jaar op pad, normaal gesproken met een lijnvlucht, 'in een enkel geval met het regeringsvliegtuig. Soms is het nodig een toestel in te huren voor een binnenlandse vlucht.'

De overheid maakt ook kosten die buiten die 150.000 euro vallen. Zoals beveiligingskosten, of het werk voor Máxima van medewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst of de Dienst Koninklijk Huis. Het is onduidelijk om hoeveel geld het gaat. De bedragen staan ergens op de begrotingen van Algemene Zaken en Justitie en Veiligheid.

Máxima heeft ook een kantoor bij de Verenigde Naties waar zeven mensen werken. Dat kost ongeveer 1,4 miljoen euro per jaar. De Bill & Melinda Gates Foundation draagt hieraan bij (Bill staat hier rechts). Om hoeveel geld het gaat meldt noch het UNSGSA-kantoor, noch de stichting van de weldoeners. Wel laat de VN weten dat de koningin voor haar werk het symbolische bedrag van 1 dollar krijgt.

Nog meer financieel nieuws rond de Oranjes? Ja, uit de Miljoenennota blijkt dat koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar een 'grondwettelijke uitkering' van 949.000 euro. Dat is 23.000 euro meer dan dit jaar, ofwel een stijging van 2,5 procent, toch een leuke loonsverhoging.

Ook de uitkering van koningin Máxima stijgt, met 10.000 euro naar 377.000 euro. Prinses Beatrix ontvangt volgend jaar een salaris van 537.000 euro, een toename van 15.000 euro. De drie leden van het Koninklijk Huis krijgen naast hun uitkering ook een onkostenvergoeding, waarvan ze bijvoorbeeld hun meest directe medewerkers moeten betalen. Willem-Alexander krijgt hiervoor 4,94 miljoen euro. Máxima en Beatrix moeten het doen met respectievelijk 643.000 euro en ruim 1 miljoen euro aan onkostenvergoeding.

Het koningshuis staat in totaal voor 44,4 miljoen euro in de boeken. Dat is ruim een miljoen euro meer dan dit jaar. Dat geld gaat onder meer naar materiële uitgaven, zoals de kosten van auto’s, paarden en rijtuigen. Ook de gebruikskosten van de paleizen, zoals verwarming en verlichting, zitten hierin verwerkt. Het koningshuis verwacht hier volgend jaar 400.000 euro meer aan uit te geven, waarmee de totale begroting voor materiële uitgaven op bijna 9,9 miljoen euro komt.

Op dit soort bedrag volgt steevast de vraag of de Oranjes het waard zijn? Professor macro-economie Harry van Dalen van de universiteit van Tilburg becijferde een aantal jaar geleden dat een monarchie de economie stimuleert met jaarlijks 1 procent groei. Het koningshuis levert volgens hem de Nederlandse economie jaarlijks 4 tot 5 miljard euro op. Onder andere handelsmissies die meegaan met bezoeken van het koningshuis naar het buitenland zijn waardevol voor het bedrijfsleven en ook de zogenaamde vertrouwensbonus. Dit is de stabiliteit die een koningshuis uitstraalt naar het buitenland.

Foto's (c) ANP, RVD 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in