Hoog bezoek op Huis ten Bosch!

Wie dacht dat koningin Máxima vandaag en morgen uitgebreid de tijd nam om haar koffers te pakken voor het staatsbezoek aan Berlijn komende week heeft het mis: Majesteit had een VN-minded dagje.

Thuis op Huis ten Bosch ontving ze niemand minder dan Retno Marsudi, de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken. Indonesië is de aanstaande voorzitter van de G20 (in 2022), waar Majesteit erevoorzitter is van het Mondiale Samenwerkingsverband voor Financiële Inclusie.

Article continues after the ad

Treffend

Zo gaat het wel vaker sinds de koningin naast koningin ook een vooraanstaande econoom is binnen de VN: menig hoogwaardigheidsbekleder vliegt maar wat graag naar Nederland voor een sit down met machtige Máxima. Alleen de laatste anderhalf jaar natuurlijk niet.

Dat het eerste internationale hoog bezoek uit Indonesië komt is eigenlijk heel treffend: dat was ook de laatste plek die Máxima en Willem-Alexander aandeden voor de pandemie uitbrak. Daags voor de eerste lockdown waren zij nog op Indonesische bodem voor een staatsbezoek.

Twee powervrouwen

Ze werden toen in Jakarta verwelkomd door Marsudi, die Máxima al jaren kent door haar VN-werk. Marsudi was tot 2014 de Indonesische ambassadeur voor Nederland, een positie die ze verliet om als eerste vrouw minister van BuZa te worden. In 2016 troffen de vrouwen elkaar ook al in Indonesië om over geldzaken zoals microkredieten en inclusieve financiering te praten.

De twee spraken dit keer ook uitvoerig over het belang van goede toegang tot en het gebruik van digitale financiële diensten en de rol die deze diensten kunnen spelen in het economisch herstel tijdens en na de coronacrisis.

Enorme rol in de pandemie

Naast haar werk als minister speelde Marsudi een enorme rol in de pandemie: zij leidde een team dat ervoor moest zorgen dat ook mensen in landen met lage inkomens een vaccinatie konden krijgen. Na haar bezoek aan koningin Máxima (die trouwens een fijne Johanna Ortiz droeg) gaat ze ook nog langs bij minister-president Rutte en minister Kaag. #powervrouw

Hoog bezoek indeed!

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in