Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima zet haar beste blauwtje voor in Ivoorkust

Een royal look-light, Máxima kan het. Máxima is begonnen aan haar eerste dag Ivoorkust, geheel in VN-go go go stijl: zonnebril mee, tas met notitieboek aan de arm (een Chanel, dat dan weer wel) en sensible stappers aan de voeten. De agenda daar in Ivoorkust is bomvol gepland. Dat krijg je met een...

Máxima zet haar beste blauwtje voor in Ivoorkust

Een royal look-light, Máxima kan het.

Máxima is begonnen aan haar eerste dag Ivoorkust, geheel in VN-go go go stijl: zonnebril mee, tas met notitieboek aan de arm (een Chanel, dat dan weer wel) en sensible stappers aan de voeten.

De agenda daar in Ivoorkust is bomvol gepland. Dat krijg je met een koningin die het liefst iedereen (van CEO tot boer) zelf wil spreken, houdt van een efficiënt ingedeelde planning én er twee jaar lang niet op uit kon voor haar VN-werk.

In de startblokken

Haar laatste trip was in maart 2020, dus HM stond zacht gezegd in de startblokken vandaag. Dat is maar goed ook, want voor de lunch had ze de eerste twee veldbezoeken er al op zitten.

Vanochtend reisde Máxima met haar delegatie eerst naar Abobo, een buitenwijk van Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Daar bezocht ze de non-profitorganisatie CARE, waar vrouwen worden geholpen met hun financiën. Ze leren omgaan met geld, sparen en krijgen hulp bij het aanvragen van digitale financiële diensten.

Verplichte fabriekslook

Máxima sprak (in het Frans, gelukkig is onze koningin zo meertalig als wat) onder andere met 25 vrouwen uit Abobo die via de organisatie hulp krijgen om hun eigen financiën op een rijtje te krijgen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het in veel landen niet. En dat is dus precies waar onze koningin verandering in wil brengen.

Vanuit Abobo reisde het gezelschap door naar Abidjan waar een cashewfabriek werd bezocht. Cashewboeren hebben vaak de grootste moeite om kopers te vinden voor hun oogst en kunnen vaak geen lening krijgen om hun bedrijf te laten groeien. Tot het platform Wi-Agri zijn intrede deed dan, dat boeren verbindt met kopers én financiële diensten.

Daar wilde HM natuurlijk het fijne van weten, dus nam ze een kijkje in een fabriek, compleet met verplichte fabriekslook die ze, eerlijk is eerlijk, ongeveer net zo slecht kan hebben als ieder ander. #relatable

Niet al tiarapracht

Het is niet niks, al dit én vergaderingen met diverse ontwikkelingspartners, allemaal voor 12.00 uur. Het middagprogramma is niet minder druk, maar wel minder avontuurlijk: na de lunch (het is in Ivoorkust twee uur vroeger dan in Nederland) heeft HM de ene na de andere vergadering en bila gepland staan.

Het is niet al tiarapracht wat er blinkt in het leven van onze koningin. Precies zoals ze het zelf wil.

Beeld: Brunopress/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in