Terug uit Pakistan, húp door naar het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Wat draag je op een druilerige donkere donderdag naar een plechtige prijsuitreiking. Koningin Máxima wist het wel en trok iets vrolijks met biesjes en veren van Claes Iversen uit de kast voor een treffen met man en schoonmoeder te Amsterdam.

Rode clutch en pumps erbij, niets meer aan doen. 

Article continues after the ad

Koning Willem-Alexander reikte daar in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams (1947). Adams ontving de prijs omdat hij een nieuwe muzikale stroming heeft gecreëerd door elementen uit jazz-, pop- en klassieke muziek met elkaar te verbinden. ZM is 'Regent van de Stichting Praemium Erasmianum', zoal het plechtig heet.

Volgens de jury 'heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer 'verstaanbaar' gemaakt. Ook als schrijver vraagt hij aandacht voor de maatschappelijke functie van klassieke muziek en het belang van klassieke muziek in de huidige tijd.' Daarmee past Adams in het Erasmiaanse gedachtegoed dat de stichting wil uitdragen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Vanavond woonde Willem-Alexander ook nog een concert bij in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam dat in het teken staat van laureaat John Adams.

Muziekliefhebber Máxima zou daar eerst ook bij zijn, maar liet weten 'verhinderd' te zijn. Misschien de 10-minutengesprekken op school vergeten of na haar Tour de Pakistan toe aan een avondje bank hangen – dat zou best begrijpelijk zijn.

Foto's (c) PPE Agency, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in