Een groep vluchtelingenvrouwen uit Hoorn heeft een bijzonder jasje voor koningin Máxima gemaakt. En nu maar hopen dat ze er, post-corona, in gespot wordt.

De groep maakte het jasje vanuit de organisatie About A Jacket. Oprichtster Marilou Evelo reisde vorige week met het eindresultaat af naar Paleis Noordeinde, waar ze het jasje aan de Marechaussee gaf. En nu maar duimen.

"We maakten dit jasje om Máxima te eren voor wat ze allemaal doet", aldus Evelo. "Ze is een mooi rolmodel, spreekt tot de verbeelding, is een symbool van onafhankelijkheid. In de culturen waar onze vrouwen vandaan komen is emancipatie niet bepaald vanzelfsprekend."

Article continues after the ad

Vier ochtenden in de week komen de vluchtelingen bijeen om te borduren. In totaal werkten ze met zijn vijftienen aan het jasje voor de koningin. Ze dachten goed na over wat voor kleuren Majesteit graag draagt om hun kansen te vergroten. De binnenkant is royal blue, de buitenkant heeft goudtinten. "Een verwijzing naar de verrijking die vluchtelingen zijn voor onze maatschappij", zegt Evelo.

Twee maanden lang werkten de vrouwen aan het bijzondere jasje, dat bij thuiskomst uit Indonesië dus op de koningin lag te wachten. Samen met een uitnodiging om op Wereldvluchtelingendag (20 juni) eens een kijkje te komen nemen in Hoorn. "En we hopen natuurlijk dat ze ons jasje draagt, bijvoorbeeld tijdens een evenement met de doelgroep."

We houden onze ogen er voor open, het is immers niet ongehoord dat Máxima een cadeautje van een van haar landgenoten ook daadwerkelijk draagt. Tijdens de zomerfotosessie van 2019 werd ze gespot met een ring die ze cadeau had gekregen.

Beeld: About A Jacket/Vincent de Vries

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in