Majesteit, wat doet u nu?!

Dat is de koningin. Dat was wel duidelijk toen koningin Máxima vandaag arriveerde in Amsterdam voor een dubbelbezoekje aan filminstituut Eye. Op uiterst koninklijk, mogen we wel stellen.

Article continues after the ad

HM trok voor de gelegenheid een Zimmermann (morgen lees je op Nouveau.nl méér over dit label!) uit de kast die we al goed kennen van haar bezoek aan Milaan in 2017. En had net zoveel zin in haar Bellissima-hoed als wij!

De outfit in Milaan...

Oranje bioscoopmomentje

Wat wij ons afvroegen voor we afgeleid werden door de full-on glamourlook van HM: Hoe zouden de Oranjes dat eigenlijk doen? Zouden ze regelmatig in het donker de zaal in schuiven voor een bioscoopmomentje, of hangt er ergens in Huis ten Bosch een enorme projector voor private filmavondjes thuis? Of gewoon lekker allebei?

Hoe het ook zij, vanmiddag kreeg koningin Máxima filmische voorlichting bij Eye Filmmuseum in Amsterdam. Dat bestaat 75 jaar (al zou je dat aan het pand aan de IJ niet af zien) en heeft tegenwoordig zelfs een eigen streamingplatform, Eye Film Player.

...en de outfit in Amsterdam, met iets minder torenhoge schoenen en een andere hoed, maar net zo regal en zomers

Bijzonder gevoel

Tijdens haar bezoek kreeg Majesteit de diverse activiteiten van het museum te zien, van educatie en programmering tot Eye on Screens, een jubileumtentoonstelling waarbij beelden uit de filmcollectie van Eye twee jaar lang te zien zijn op buitenschermen bij stations, pleinen en in winkelcentra in heel Nederland. En ach, op het paleis misschien?

Máxima zal best een bijzonder gevoel hebben, bij het Eye, dat in 2012 trouwens werd geopend door schoonmoeder Beatrix, altijd leuk. Op 30 april 2013 stapte ze daar als kersverse koningin op een boot voor een vaartocht langs een feestelijk programma. #Memories

Och, kijk die kleine Amalia toch!

Kunstzinnige middag

Voor ze bij het museum zelf aanbelandde, was de koningin al langs geweest bij het Collectiecentrum van Eye, elders in de hoofdstad. Daar sprak ze met restaurateurs en collectiebeheerders over hun grote passie voor de 200.000 (!) filmblikken die het museum sinds 1946 heeft verzameld.

Het was sowieso een kunstzinnige middag voor de Oranjes, want ook de koning toog naar Amsterdam. Hij ging langs bij de Open Studios van de Rijksakademie van beeldende kunsten, dat maar liefst 150 jaar bestaat en werk van 44 Nederlandse en internationale kunstenaars laat zien.

En daarna ongetwijfeld vol inspiratie terug naar Den Haag.

Beeld: ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in