In Friesland ontkom je er niet aan: Skûtsjesilen.

Deel drie van het streekbezoek aan Friesland draaide om het Fries, al onverstaanbaar voor de gemiddelde Nederlander, maar een extra uitdaging voor een Nederlandse met Spaans als moedertaal.

Fries (Frysk) is een officiële taal in het Koninkrijk der Nederlanden en de Friezen nemen het bloedserieus: in Friesland is het Frysk een verplicht vak in het basisonderwijs. In het voortgezet onderwijs is de taal een keuzevak.

Article continues after the ad

Het Koninklijk Paar bezocht OSG Singelland, waar het aantal examenkandidaten Frysk op havo en vwo groeiend is. Na een korte les Frysk wordt er gesproken met vertegenwoordigers van organisaties over de positie van de Friese taal en hoe deze te versterken.

En uiteraard waren er mobieltjes, héél veel mobieltjes (en was er sprake van weinig afstand bij de leerlingen onderling...) 

LEES OOK:

Het slot van het streekbezoek van de Oranjes had plaats in Smallingerland, op en aan het water...

... uiteraard langs de onvermijdelijke Skûtsjes.

Na op hoge hakken een fietstocht te hebben getrotseerd, was het steiger voor HM een eitje. 

En toen het wat frisser werd, kwam de sjaal die ze al de hele dag mee torste (nou ja, de hofdame mee droeg) alsnog van pas.  

Boeketje aan de mast en varen maar. Skûtsjesilen was oorspronkelijk een transportmiddel om mest te vervoeren naar andere provincies, de schippers woonden en werkten aan boord. In de zomer, na geloste vracht, werden de boten ingezet om te zeilen. Skûtsjesilen vindt zijn oorsprong in De Veenhoop.

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) bestaat dit jaar 75 jaar. Het skûtsjesilen staat per 1 juli 2020 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. En met dit wapenfeit werd het koninklijk streekbezoek afgesloten. 

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in