Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima & Majesteitsschennis - hoe zit dat?

Leden van het Koninklijk Huis beledig je niet ongestraft. Wanneer is iets 'vrije meningsuiting' en wanneer is het majesteitsschennis? Dat werd deze week duidelijk toen een 63-jarige man een taakstraf van 40 uur kreeg voor het beledigen van koningin Máxima. Die kreeg daar overigens zelf niets van ...

Máxima & Majesteitsschennis - hoe zit dat?

Leden van het Koninklijk Huis beledig je niet ongestraft.

Wanneer is iets 'vrije meningsuiting' en wanneer is het majesteitsschennis? Dat werd deze week duidelijk toen een 63-jarige man een taakstraf van 40 uur kreeg voor het beledigen van koningin Máxima. Die kreeg daar overigens zelf niets van mee: ze zat destijds in Japan voor inhuldigingsfestiviteiten ↓ rond keizer Naruhito.

De man beledigde op 22 oktober vorig jaar in Utrecht de koningin meerdere keren tegenover een aantal agenten. Eerst hield hij zich nog rustig, maar toen hij de hoogte van een boete (104 euro) voor een ander hoorde, was de verontwaardiging groot: "Dat geld gaat via de belasting naar de koningin, die dochter van een moordenaar." En dat was, gezien de vreselijke verwensingen (denk aan een nare ziekte) die hij verder nog te berde bracht, nog het aardigste wat hij die dag over HM zei.

Hoewel de agenten die erbij stonden de man waarschuwden dat het beledigen van de koningin strafbaar is, bleef hij tieren, werd aangehouden en moest dus voor de rechter komen. Met de timing had hij geluk: de maximale strafeis is nog maar recent behoorlijk ingeperkt. Op het moment dat hij HM schoffeerde, hing hem nog een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar of een geldboete tot 20.500 euro boven het hoofd.

Per 1 januari van dit jaar is dat maximum echter flink teruggeschroefd: niet meer dan vier maanden brommen of een boete van 4100 euro. Daarmee is de strafmaat van het schofferen van de koning of koningin gelijkgesteld aan die voor het beledigen van een ambtenaar in functie.

Op zich is het nog best een fikse straf voor iets wat als een mening kan worden afgedaan, maar daar zit een gedachte achter. De koning(in) kan zich niet publiekelijk verdedigen en heeft en belangrijke symbolische positie, waar hij/zij niet voor heeft gekozen. Daarom wordt het koningspaar beschermd door de wet. Je mag dus niet zomaar alles over hen zeggen, ook niet als ze aan de andere kant van de wereld zitten.

Foto's © Hollandse Hoogte, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in