Over de hoed, de rand en de fluitketel, door de Maestra.

Koningin Máxima schitterde vorig jaar op Ascot in een bloemenwolk van een hoed van Goudse hoedenontwerper Berry Rutjes.

Het was een spraakmakend geval, de Britse kranten konden er niet over uit en qua promotie van Dutch Design konden we trots zijn.

Article continues after the ad

Berry - ze heeft een boetiek aan het Noordeinde in Den Haag en levert ook veel prachtige hoeden voor Prinsjesdag, zoals deze in 2008 - geeft geregeld cursussen om uit te leggen wat het vak precies inhoudt. Omdat zo’n workshop hoeden-maken ‘live’ door corona lastiger is geworden besloot Rutjes zich te concentreren op het maken van video’s waarin ze uitlegt hoe iedereen thuis aan de slag kan. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Berry Rutjes Jr. Hat Designer (@berryrutjesjr) op

"Het is een masterclass ‘couture hat making’," zegt Rutjes in het Algemeen Dagblad. "Wie wil, kan zich inschrijven en krijgt dan de modules opgestuurd en een aantal Q&A’s, waarin ik zelf kan meekijken en vragen ga beantwoorden om de ‘puntjes op de i’ te zetten." Ze geeft bovendien adviezen welke hoed goed bij je gezicht past. 

Tijdens de tien opgenomen lessen legt Rutjes stap voor stap uit hoe een hoed in elkaar steekt, hoe je het beste het materiaal kunt knippen, de hoed kunt stomen boven een fluitketel en aan elkaar kunt bevestigen met naald en draad. Ook vertelt de hoedenmaakster over het vak zelf. Máxima draagt hier een Berry Rutjes tijdens het staatsbezoek aan België in 2006 (en torst een halve houtvesterij mee - that's our girl!).

"Het is geen knutselcursus, maar een uitgebreide uitleg, letterlijk over de hoed en de rand. Wie zelf een hoed maakt kan hem zelf dragen, want we maken hem helemaal op maat, in de gewenste kleur en met afwerking zoals een bloemetje, een strikje of helemaal niks."

De cursus begint in september, check voor alle details op Berry Rutjes.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in