Een stukje Argentinië in Haarlem.

Koningin Máxima rukte vanochtend uit naar Haarlem voor de feestelijke opening van het Pieter Teylers Huis in het Teylers Museum. Het museum heeft een nieuwe vleugel: het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst, een Nederlandse laken- en zijdekoopman, bankier en filantroop.

Máxima koos voor de gelegenheid voor een rode jas en een fijne hoed om de ochtendregen het hoofd te bieden.

Daar mocht Máxima als een van de eersten een kijkje nemen, want het Pieter Teylers Huis gaat op 5 december pas open voor het grote publiek. Vandaag deelde HM de gangen van het museum met een kleuterklas en een groepje middelbare scholieren, die ze ook even kort kon spreken.

Article continues after the ad

Ook onder die rode jas zat rood verstopt, en hoed en accessoires deden ook gezellig mee, al waren die bordeaux. 

Empenadas Máxima

Máxima werd buiten bij het museum trouwens spontaan onthaald door de Empenadas Maxima-kar die ooit begon op de markt van Haarlem. Inmiddels is Empenadas Maxima een zaak in het centrum van de stad die ook Argentijnse hapjes thuisbezorgd. Bij wijze van uitzondering willen ze ook best in Den Haag bezorgen, denken we. Majesteit kreeg in elk geval een mandje mee voor naar huis.

Vanmiddag was koningin Máxima alweer op pad: in Schiedam was ze aanwezig bij de lancering van Schuldenlab MVS, een initiatief om de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam schuldenzorgvrij te krijgen.

De hoed mocht post-regen af

Op papier een prima combinatie, want ook Teyler zorgde graag voor zijn medemens. Hij had een brede belangstelling voor wetenschap en kunst en liet zijn vermogen, verzamelingen en huis na aan een stichting die als doel had om het leven van zijn medemens te verbeteren. Daaruit kwam onder andere Teylers Museum voort, dat al sinds 1784 open is.

Sinds 2013 wordt er al hard gewerkt om het Rijksmonument in authentieke staat te herstellen. Ben je nieuwsgierig naar het eindresultaat? Boek dan hier je kaarten.

Beeld: ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in