Koningin Máxima in New York
Koningin Máxima in New York

Tien jaar geleden begon ze als speciaal pleitbezorger.

Koningin Máxima begon haar tweede dag in New York met een werkontbijt in het Plaza Hotel met het Bloomberg Global Business Forum.

Ze ging er lopend heen, in Manhattan vaak de snelste manier om van A naar B te komen. Gezien haar toch best lange staart zou het zomaar kunnen dat heur haar gisteren op zijn Amerikaans was  geföhnd en er geen schaar aan die nieuwe look te pas was gekomen.

Het agendapunt duurde de hele ochtend, telde vele discussiesessies, met onder meer deelname van Christine Lagarde, de nieuwe president van de Europese Centrale Bank, en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Bij de lunch hield Máxima een korte toespraak...

Article continues after the ad

...en later gaf ze nog een interview.

Koning Willem-Alexander had zijn eigen programma en hield een speech op de SDG Summit (Sustainable Development Goals) tijdens de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarmee hij zich toch serieus als Koning Klimaat pitcht. 

"De conclusies van wetenschappers zijn glashelder: als we de doelen die we hebben gesteld willen bereiken, moeten we een echt transformerende benadering op een wereldwijde schaal aannemen," aldus de koning in zijn speech. Hij gaf aan dat het koninkrijk der Nederlanden daarbij drie ingangspunten cruciaal vindt.

"Ten eerste een economie die de grenzen van onze planeet respecteert," zei Willem-Alexander. "We noemen dit een circulaire economie. Tegenwoordig verbruikt de mensheid veel meer dan de planeet kan leveren. In Nederland zijn publieke en private partners samengekomen en hebben een stappenplan uitgewerkt om ons te begeleiden naar een 100 procent-circulaire economie in 2050."

Aan het einde van de middag voegde ZM zich weer bij Máxima voor de speciale bijeenkomst die de VN organiseerde ter gelegenheid van Máxima’s tienjarig jubileum als speciaal pleitbezorger van de VN. Ze gaf er een stevige speech over haar werk... 

...en wordt duidelijk gewaardeerd door de UNSGSA. 

Gisteren legde ze zelf al even uit waarom ze haar werk voor de VN zo belangrijk vindt. 

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in