De twee vrouwen kwamen elkaar overal ter wereld tegen.

Dat zijn nog eens twee machtige vrouwen bij elkaar: Máxima ging vanmiddag op afscheidsbezoek bij bondskanselier Angela Merkel. O, en de koning was er ook.

Grapje natuurlijk, want koning Willem-Alexander kent La Merkel vanzelfsprekend ook goed door de nauwe banden tussen Nederland en Duitsland. Maar het was koningin Máxima die in Merkels zestien jaren als bondskanselier het vaakst aanschoof bij de politica.

Vandaag in Berlijn stond hun zoveelste ontmoeting in de boeken

Article continues after the ad

Van kroonprinses tot VN-topvrouw

De twee vrouwen troffen elkaar meermalen, vooral door Máxima’s werk voor de VN en de G20. Minder vaak zag Merkel Máxima als koningin naast Willem-Alexander, als het paar in Berlijn was voor een officieel bezoek. Dat was in 2013 en in 2011, toen nog als kroonprinses naast koningin Beatrix.

De twee vrouwen waren allebei steevast aanwezig bij de Algemene vergaderingen van de VN in New York, waar ze elkaar op straat tegenkwamen en dit verwarrende gesprekje over ene ‘Franz’ (Máxima bedoelde Frankrijk, France) voerden, dat de hele wereld over ging.

Bondgenoot

Merkel vond in Máxima een bondgenoot die net als zij zelf vastberaden was de positie van vrouwen te versterken, zeker in ontwikkelende landen. Ze spraken elkaar in de wandelgangen van het World Economic Forum in Davos, in Japan voor de G20 en zelfs al eens eerder in Berlijn.

Merkel nodigde Máxima uit voor een paneldiscussie ‘Inspiring women: scaling up women’s entrepreneurship’, waar ze onder andere sprak naast Ivanka Trump (het zijn beroemde foto’s, die van Majesteit met Trump en Merkel).

Niet werkloos thuis

In september besloot Merkel zich niet herkiesbaar te stellen en uit de politiek te stappen. Daarmee verdwijnt ze binnenkort van het internationale toneel, althans daar heeft het alle schijn van. Al zou het natuurlijk zomaar kunnen dat La Merkel en Majesteit elkaar nog wel vaker tegen zullen komen, in powervrouwenkringen. De kans dat Merkel werkloos thuis gaat zitten, lijkt ons sowieso erg klein.

Tijdens zijn toespraak tijdens het staatsbanket van gisteren zoomde Willem-Alexander nog eens goed in op Merkels grote betrokkenheid in de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. “Bijna zestien jaar lang was zij ook voor de mensen in Nederland een baken van betrouwbaarheid in een onzekere wereld. Zij is de Nederlanders dierbaar geworden.”

Omkleedsessie

De rest van de middag sluiten de Oranjes aan bij een Waterstofsymposium (voor wie dacht dat het té veel glamour was, daar in Berlin) waar het ook weer specifiek gaat over de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. En dan is het weer even op naar het luxe Adlon-hotel voor een frisse douche, een snel hapje en een omkleedsessie voor het avondprogramma.

Het kapsel van Majesteit vandaag verdient zeker ook nog even een zoom-momentje

Bij wijze van contraprestatie bieden de Oranjes de Duitsers vanavond een concert aan van 'Máxima's eigen' Koninklijk Concertgebouworkest (ze was er pas nog op bezoek). Waarvoor HM ook weer een fijne look tevoorschijn zal toveren, zoveel is wel zeker.

Je ziet en leest vanavond alles in detail op Nouveau.nl.

Beeld: ANP/Brunopress/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in