HM kan niet kapot (maar is soms wel wat onverstaanbaar).

Nederland is en blijft dol op koningin Máxima, afgaand op de enquête in de Máxima-special van de collega's van Vorsten.

Article continues after the ad

Meelevendheid, dat is de eigenschap die het meest bij Máxima past, volgens de ondervraagden. Ze is goed voorbereid op de taken die ze vervult en heeft goed oog voor de menselijke maat. Ook zegt 92% van de ondervraagden dat ze gevoel voor humor heeft.

‘Ze is een mooi mens met een mooi gezin, ongeacht haar functie’, is maar een van de vele reacties op de Máxima. Haar werk als ‘speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling’ combineert ze heel goed met haar werk als koningin, vindt vrijwel iedereen. ‘Haar inzet voor kansarmen heeft een grotere invloed. Geweldig dat zij hierin, met haar goede verstand, haar tijd én energie investeert. Chapeau!’, aldus een deelnemer.

Slechts een op de zes ondervraagden zou graag Máxima willen zijn. Grootste nadeel is dat zij altijd in de spotlight staat en dat ze onvoldoende vrijheid heeft om ‘normale’ dingen met haar gezin te doen. Toch lukt dat haar overigens wel: al in 2003 deed ze gewoon kerstinkopen in Den Haag, met prinses Amalia in de buggy.  

Wel aantrekkelijk: ze kan echt iets kan betekenen voor anderen. Maar ook: ‘Met alle egards behandeld, geen huishouden, over de wereld reizen’ en ‘mooie kleding, mooi haar en make-up’.

De meeste respondenten zijn te spreken over de taalontwikkeling van Máxima: ze doet het goed (63%). Velen vinden haar accent heel bijzonder (26%), maar er is ook een groep die haar soms niet kan verstaan (10%).

Carrière

Máxima is ook speciaal pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Een overgrote meerderheid vindt dat deze baan te combineren is met haar werk als koningin. Niet alleen is het juist mooi dat zij met haar status wat kan toevoegen aan een betere wereld, ook vinden ondervraagden het zonde als zij haar talent niet zou inzetten.

Zo’n 5% vindt dat de andere functies niet goed aansluiten op haar werk als koningin: ‘Niet nodig om als koningin zo’n functie te bekleden die haar in een lastige positie kan brengen.’ En ook: ‘Iemand met haar inkomen kan onmogelijk pleiten voor microkredietjes.’ Vooral de politieke kant van deze functie bij de Verenigde Naties wordt genoemd, al ziet men ook wel dat ze hiermee veel betekent voor anderen.

Máxima zet zich op nog veel meer gebieden in, zoals voor Wijzer in Geldzaken en het Oranje Fonds. Ondervraagden vinden het logisch dat Máxima veel functies bekleedt, dat hoort nou eenmaal bij haar werk als koningin, zegt 58%. Daarnaast vindt 28% van de ondervraagden: laat haar het vooral doen als ze dat leuk vindt. Een wat kleinere groep (12%) vindt dat ze voor het geld dat ze ontvangt ook wel mág werken. De resterende 2% vindt dat ze teveel van huis is en dat het niet in één agenda past.

Specifiek gevraagd of Máxima te veel hooi op haar vork neemt vindt 8% vindt dat zij meer vrije tijd moet hebben en 4% vindt dat Máxima er moe uitziet. Maar veruit de meesten vinden dat de koningin vooral zelf de hoeveelheid werk moet bepalen (49%).

Stijl

De kledingstijl van Máxima wordt als zeer smaakvol beoordeeld (86%), sommigen beoordelen de stijl als slordig (2%) of oubollig (1%). De resterende percentages zijn verdeeld over ‘uniek!’, ‘het ene moment top en het andere moment mwah’, ‘soms iets te overdreven’ en ‘niet altijd mijn smaak.’

De meeste deelnemers aan de enquête (35%) zien Máxima het liefst in gala met juwelen. Ook in jurk met hoed scoort hoog (30%), gevolgd door casual (20%), zakelijk, bijvoorbeeld in broekpak (8%) en boho-chic (7%).

Een overgrote meerderheid vindt het prima dat Máxima haar haar geregeld los draagt. Ze moet vooral haar haar dragen zoals ze zelf wil (57%) en het is prachtig (26%). Een wat kleinere groep vindt dat los haar niet past bij haar functie (13%) of dat het niet past bij haar leeftijd (4%).

Foto's (c) RVD, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in